Реклама / Ads
2| 12963 |15.08.2018 НОВИНИ

Фрогоко: Поправка с име на жената на шефа на НСО - наредба ”Теменуга”

.
Ген Данчо Дяков
Търговия с влияние или злоупотреба със служебно положение е една поправка в наредба, която остави ВИП апартамент от жилищния фонд на военното министерство на сегашния шеф на НСО ген. Данчо Дяков. Това стана с поправка на подзаконов акт - поправка с име на жена - ”Теменуга”
 

Преди време един приятел, който беше дошъл да работи в системата на отбраната от частния бизнес, ми каза: „Много дълго време ми трябваше да разбера какво значи израза „на военните им се полага“, е ако не им се полага, променяме законови и подзаконови актове, за да продължи да им се полага.

 

Такъв е случая с поредната поправка на подзаконов акт в Министерство на отбраната. Става въпрос за „Наредба № Н-22 от 2010 г. за ползване под наем на имоти от жилищния фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните служители, които живеят при условията на свободно договаряне“.

 

Поправката е обнародвана в ДВ бр. 53, от дата 26.6.2018 г. и се състои само в една дума на § 1.

 

„ В § 1, т. 6, буква „б“ от допълнителнaта разпоредбa думите „началниците на болниците за продължително лечение и рехабилитация към Военномедицинската академия“ се заменят с „началниците, заместник-началниците и главните медицински сестри на болниците във Военномедицинска академия.

Тази поправка е направена за едно конкретно лице, твърдят запознати, а лицето е благоверната съпруга на новоизлюпения началник на НСО, генерал-майор Данчо Дяков.

Дълги години, откакто близкият му приятел Цветан Цветанов го докара в София като началник на Служба „Военна полиция“ през 2009 г., той обитава ВИП апартамент от жилищния фонд на МО.  До тази година, когато зае поста началник НСО и трябваше да освободи луксозно обзаведения апартамент в центъра на София за символичен наем и трябваше да излезе на свободен наем, който да плаща на пазарни цени.

Силно притеснен от неочаквано големия разход, който излиза пред семейния бюджет, при вариант за тази локация и за нивото на качеството на обзавеждане на апартамента, който трябва да заплати от джоба си, както и предвид на "скромната" заплата, която взема като началник на НСО, а и по старата максима „че му се полага“, той впряга всички контакти и връзки, оказвайки натиск на министъра на отбраната да промени наредбата, с която се регламентират жилищните нужди в МО в полза на съпругата му, която е главна сестра на голяма болница.

Поправката е обнародвана на 26.06.2018 г. , точно два месеца след като той оглави служба НСО. Тази корекция е подписана от заместник.- министъра на отбраната Анатоли Величков.

Това много напомня за влияние или превишаване на служебните права, но все пак отговорът е в компетенцията на Военно-окръжна прокуратура. Ако тя въобще има смелост да се заеме с подобен казус.

 

В същото време ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ под чието разпореждане са служебните жилища на армията, услужливо не актуализират сайта си и не качват поправката в наредбата с надеждата, че са го направили тихомълком и никой няма да разбере.

 

Каква зависимост има министърът от ген.-майор Данчо Дяков, след като дори не ползва кола на тази служба?

Следват въпроси, на които министърът на отбраната Красимир Каракачанов, трябва да отговори:

1. Какво е наложило тази поправка в наредбата?

2. Кой е предложил тази корекция и с какви мотиви?
3. Кой му разпореди да направи тази промяна и в замяна на какво?
4. Знае ли президентът Радев, че за да се задоволят амбициите, да живее във ВИП жилище на генерал и медсестра, се променя цяла нормативната уредба ?

 

Отговори, които дълбоко се съмняваме, че Каракачанов ще има смелостта да даде .

 

Калин Пернишки

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5359 |14.08.2018 Глобиха жената, била полицаи гола до кръста . 2| 4116 |13.08.2018 Правосъдният еврокомисар размаха пръст на властта в Румъния, иска поправка на закони . 1| 6010 |09.08.2018 Фрогоко: Няма не само кандидати за военни пилоти, не достигат ядрени специалисти, други кадри . 6| 5064 |26.07.2018 Фрогоко: Депутатите глухи за отмяна на лобистките закони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads