Реклама / Ads
0| 4994 |30.08.2016 НОВИНИ

Фрогоко: Пръстовите отпечатъци са в 70 болници, а МС и хабер си няма за тях

.
Вече 70 болници работят с пръстови отпечатъци, а МС уверява, че те не са факт и тепърва се разработват. Това става ясно от отговора, който дава институцията на д-р Георги Тодоров по повод негово запитване дали НЗОК не нарушава закона за Електронното управление.
 

Излиза, че МС за пръв чува, че Microsoft прави четците на пръстови отпечатъци. Именно в тази връзка управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов задължи всички лечебни заведения, партньори на Касата, да работят с Microsoft, с което нарушава правото на свободен избор.

 

„Според отговора, нарушение няма, защото софтуерът за пръстовите отпечатъци още не е разработен, Майкрософт не е фаворит на НЗОК. Тези хора не знаят какво работят и какво става! Нищо, че 70 болници вече прилагат отпечатъците. Управлява ни наистина мафиотоподобна сбирщина. Лявата ръка не знае какво прави дясната. В закона пише едно, Министерски съвет отговаря, както му уйдисва!, коментира д-р Тодоров.

 

Припомняме писмото на д-р Тодоров до МС от 12 август:

 

Уважаеми господин министър-председател, Уважаеми членове на правителството, Обръщам се към вас като горестоящ орган на Държавна Агенция “ Електронно управление” , която е създаден със Закона за Електронното управление, но към датата на писмото ми не открих такава структура към Министерски съвет. Направих опити през Министерски съвет и по-точно през отдел ”Правен” и Обща канцелария. Любезни, но безпомощни чиновниците, не можаха да ми помогнат. Досегашната агенция с подобни правомощия към Министерство на Транспорта и Информационните технологии е в ликвидация и не изпълнява функциите си, нова законово регламентирана структура ДА “ЕУ” вече 40 дни след влизане на закона, в сила не съществува. Без да се впускам в разсъждения за правовата държава и упражняване на изпълнителната власт, според законите не намирам друг орган, към който да се обърна освен Министерски съвет за следното:

 

НЗОК и нейният директор, публикуват изисквания за работните места в лечебните заведения, в които ще се извършат регистрации на пациенти, за удостоверяване на здравно-осигурителни събития. Изискванията фаворизират една единствена фирма производител на софтуер и нейния продукт Windows  в различните му версии. Продуктът е търговска марка, задължава значителен брой юридически лица да го използват при осъществяването на занятието си – лечебна дейност и нарушава правото на свободен избор, а кодът му не е отворен. Използването на продукта е възмездно. Съществува и изискване за бъдещи разходи по поддръжка с неизвестен размер. Според мен, това е евентуално  нарушение на чл. 58А от Закона за електронното управление. Моля да извършите проверка, на подадения сигнал и да установите има ли нарушение на Закона за електронното управление, да наложите съответните санкции и да разпоредите спиране на нарушението.

 

С уважение:  д-р Георги Тодоров

 

Eто отговорът на МС:

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5509 |26.08.2016 Фрогоко: Кога ще ги стигнем... хамбургчаните? . 1| 7064 |20.08.2016 Фрогоко: Мигрантите станали двигател на пазара на труда в Германия . 2| 6644 |18.08.2016 Фрогоко: Горещо пред Съдебната палата! Мотористи въдворяват ред . 2| 5092 |17.08.2016 ФРОГОКО: МОН не плати абонамента за научно инфо, ВУЗ-вете блокирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads