Реклама / Ads
5| 4578 |11.01.2018 НОВИНИ

Фрогоко: Председателството започна без подписано споразумение с БАН за повече пари

.
Вече 8-и ден БАН очаква да подпише споразумение с правителството за осигуряване на допълнително пари за Академията.
 

Документът трябва да се подпише от министър-председателя Бойко Борисов, ръководителя на Академията акад. Юлиян Ревалски и председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

 

Акад. Ревалски, който е присъствал на заседанието на МС на 3 януари, ме увери, че всички наши искания да бъдат изпълнени. Необходимо е технологично време, за да бъде подписано споразумението, заяви пред Фрог нюз проф. Славчева.

Искаме нашето финансиране да бъде програмно. Това означава да имаме отделно пари за ток, вода и консумативи за работа и т.н., обясни професорът.

 

Проф. Лъчезар Аврамов също е обнадежден, че споразумението ще види бал свят. Той допълни, че е важно да бъде сменена методиката за бюджетиране на науката.

 

Дали заради европредседателството, дали поради други причини премиерът Борисов още не е подписал документа. Всички се надяваме да не е размислил.

Припомняме, че на 3 януари правителството одобри проект на споразумение между Министерския съвет и БАН.

 

Документът предвижда на БАН да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. за 2018 г. за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука. Те ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност.

 

На Министерството на образованието и науката се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

 

С участието на останалите министерства и на научната общност МОН ще изготви и предложи за утвърждаване от правителството проекти на национални научни програми за финансиране на научни дейности с потенциално висока обществена възвращаемост. С отделно постановление Министерският съвет отпусна предвидения в одобреното споразумение допълнителен трансфер за БАН за 2018 г. в размер на 15 млн. лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7256 |11.01.2018 Фрогоко: Акад. Ваньо Митев пак става ректор на Медицинска академия? . 4| 10266 |11.01.2018 Файненшъл таймс: Управляващи и опозиция в сговор заради председателството . 2| 5425 |10.01.2018 Д-р Ст. Темелкова за Фрог: Клипът за председателството е по-подходящ за туризма . 0| 3776 |10.01.2018 МВР наема и цивилни за охрана на европредседателството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads