Реклама / Ads
0| 4820 |23.06.2016 НОВИНИ

Фрогоко: При слънчев и топлинен удар задължително студен компрес

.
Заради жегите възрастните хора и децата са подложени на риск от слънчев удар, предупреждават от Здравното министерство. Пострадалите от жарките лъчи на слънцето се пренасят на сянка и им се поставят студени компреси на главата.
 

Главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене, повръщане, световъртеж и бучене в ушите. Това са признаците на слънчевия удар. Симптомите на топлинния удар са сходни. Разликата е, че топлинният удар може да се получи не само на слънце. При него често спира отделянето на пот в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено. Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито.

Усилената физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, както и наличието на сърдечно-съдово заболяване и затлъстяване също могат да станат причина за топлинен удар.

 

Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо, независимо от степента на увреждане. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място, поставя се в полуседнало положение, дрехите се разхлабват, необходимо да се напръска с вода и на главата да се постави студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба и на пострадалия му се дава да пие студена вода. Ако той е в състояние да приема течности, му се дава да пие охладени и подсладени напитки.

При загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Пострадалият се транспортира в лежащо състояние до медицинско заведение. Най-тежките поражения са кома, депресия на всички жизненоважни функции, но ако бъде охладен навреме човек възвръща нормалния си тонус след 4 до 5 часа. 


Ако пострадалият е в безсъзнание и наблизо има медицинско лице с медикаменти, телесната температура се понижава посредством венозно вливане на охладен физиологичен серум или поставяне на инжекция аналгин/антиалерзин, мускулно.

Ако пострадалият е в съзнание, необходимо е да поема подсладени и охладени течности. При работа в силно овлажнени и топли помещения, е необходимо регулярно приемане на газирана вода.

 

При всички случаи при необходимост от спешна помощ в ситуация на топлинен или слънчев удар, нуждаещите се трябва да се обърнат към спешните звена на най-близкото лечебно заведение или при невъзможност или отдалеченост на лечебното заведение – към регионалните центрове на спешна медицинска помощ на тел. 150 и 112.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4357 |22.06.2016 Фрогоко: Над 3 г. прокуратурата мълчи за нарушения по АЕЦ „Белене” . 6| 6195 |22.06.2016 Само във Фрог: Пет институции ще атакуват Слънчев бряг цяло лято . 7| 4817 |22.06.2016 НАП призна: В Слънчев бряг масово крият обороти . 24| 17290 |22.06.2016 ФРОГОКО: Доверието в армията - най-високо при Цонев, най-ниско при Ненчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads