Реклама / Ads
9| 8445 |28.12.2017 НОВИНИ

Цели трима прокурори се изправиха срещу Даниел Митов и Христо Ангиличин

.
Даниел Митов Източник: БГНЕС
Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително дело срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия заместник Христо Ангиличин.
 

Двамата са обвинени за престъпление по служба и безстопанственост.

Даниел Митов се яви без защитник в съда, защото адвокат Ина Лулчева е в годишен отпуск и не е получила призовка за делото. Отсъствието й доведе до отлагане на съдебното заседание. 

 

Прокуратурата твърди, че Даниел Митов е обвинен за това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07. 2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество. От това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерството на външните работи.

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

 

Христо Ангеличин е обвинен, че в същия период не е упражнил контрол върху дейността на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР.

 

„Злоупотреби няма, тъй като парите на Външно са върнати и няма за какво да бъде образувано съдебно производство. Външно има споразумения с друго министерство, което е сключило споразумението с частната фирма, но на никого от тях няма да се търси наказателна отговорност”, заяви пред Фрог нюз адв. Ботев, който защитава Ангиличин.

 

Ангеличин има и друго обвинение - за покупката на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. „Обвиняват го, че е извършил престъпление точно за това, което е направил и неговият предшественик Кристиан Вигенин. Предполагам, че на него няма да му бъде повдигнато обвинение”, казва още адвокат Ботев.

 

На делото срещу Митов и Ангеличин присъстват не един или двама прокурори, а трима. Това говори, че или числеността на държавните обвинители е прекомерна или, че изпълняват политическа поръчка за осъждане на бившите министри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3768 |27.12.2017 Трима в токсикологията- объркали ракията с антифриз . 0| 3837 |27.12.2017 Един убит и трима ранени в московска фабрика . 0| 3824 |26.12.2017 Лавини убиха трима души в Швейцарските Алпи . 0| 4383 |24.12.2017 Тежка катастрофа отне живота на трима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads