Реклама / Ads
1| 5798 |16.10.2018 НОВИНИ

ФРОГОКО: Вещи лица съдят МВР за неплатен труд

.
Вещи лица заведоха дело срещу МВР за спрени възнаграждения. Нещо повече ведомството на Младен Маринов настоява хората, изготвящи експертизи, да връщат пари за свършена работа.
 

От вътрешното министерство обосновават искането си с промяна на Наредба 2 за вещите лица. Според нея, съдът или друга институция, когато поръчва експертиза, заплаща разходите за нея не на експерта, а на ведомството. Наредбата 2 обаче е в грубо нарушение на НПК, тъй като в чл. 50, ал. 1 изрично се подчертава, че вещото лице получава възнаграждение за положен труд и направени разходи.

 

Със заповед на бившия вече вътрешен министър Валентин Радев финансовите звена на МВР почти цяла година изпращат счетоводни документи на съдилища, с които прибират възнагражденията на експертите. До момента новият управленец на МВР Младен Маринов не се противопоставил на решенията на предшественика си и продължава неговата политика, както и сам обяви при стъпването си в длъжност. В същото време премиерът Борисов се зарече, че ще подобри работата в Института по криминалистика и ще му се дадат толкова пари, колкото са необходими. Това изказване той направи по повод жестокото убийство на тв водещата Виктория Маринова. Ако вещите лица (на които им се отказва възнаграждение) не си бяха свършили добре работата, екзекуторът на младата жена още щеше да се издирва.

 

СФС МВР подкрепя ощетените служители на МВР и търси техните права в съда. В свое писмо до Сметната палата и до Агенцията за финансов контрол председателят на синдиката Валентин Попов посочва, че прокурорът от Софийска районна прокуратура Иво Илиев обръща внимание, че правата на вещите лица са нарушени, тъй като МВР нарушава чл. 150 от НПК, като отнема хонорарите им.

 

В друго свое писмо Валентин Попов посочва, че ведомството на Младен Маринов обвинява своите служители, че попълват данъчни декларации с невярно съдържание, което също става повод за водене на дела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3434 |16.10.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3587 |14.10.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4757 |13.10.2018 Граничните ни полицаи, убили бракониер, няма да бъдат предадени на Турция . 0| 3631 |11.10.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads