Реклама / Ads
65| 17472 |08.10.2012 НОВИНИ

„Фронтиер” от Швейцария следи разкрития за мафията в енергетиката

.
Една от малкото снимки на Красимир Георгиев
Телефонен маратон се състоял през почивните дни между Швейцари и България. Босът на фирма „Фротиер” Красимир Георгиев звънял на свои приятели в София да разбере подробности около разкритията за собствеността на ТЕЦ AES „Гълъбово” и свързаната със скандала офшорка на о. Мавриций.
 

Разследване на ТВ-7 сочи, че секретни договори от времето на правителството на Иван Костов са причина цената на тока да е по-висока сега поне с 5% от реалната.

Познати на Георгиев твърдят, че съседна къща до швейцарското му имение е на известен български политик. Тя била купена на името на едно от децата му. Слуховете свързват боса на „Фронтиер” с тази покупка на скъп и луксозен имот, нещо като благодарност за големи услуги в евергийния бизнес. През лятото политикът често бил виждан да отмаря в имението си.

 

Георгиев и негови софийски партньори обсъждали безпрецедентна кампания за да бъде провалена новосъздадената Парламентарна комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта, включително в областта на енергетиката. На 4 октомври стана ясно, че депутатите Любен Корнезов от БСП и Четин Казак от ДПС са събрали подписи на 54 техни колеги и са внесли в Конституционния съд искане създадената анкетна комисия, известна като „Комисията Янев” да бъде обявена за незаконна. Според тях оглавяваната от Яне Янев комисия накърнявала по някакъв начин независимостта на съдебната власт. Членове на комисията пък смятат, че в БСП и ДПС има хорпа, които се страхуват, че имената им ще излязат в грандиозни корупционни схеми и бързат да предотвратят това.

 

Организира се и медийна кампания срещу комисията и срещу журналисти, които участват в разкриването на скандали за милиарди.  Оказва се, че офшорка на остров Мавриций държи 12% от най-скъпата като цена на произведена електроенергия частна електроцентрала в България – ТЕЦ AES "Гълъбово" от комплекса "Марица Изток". Точно включването на тази централа в енергийната мрежа на страната ни стана причина цената на електроенергията на НЕК да скочи с 5% от общо 13-процентното шоково увеличение на тока.

 

Консултант по техническата част на проектите е била фирма "Фронтиер" на бизнесмена Красимир Георгиев. Това име изрезе на светло за първи път през 2007 г. покрай скандалите с бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров, известен още с прозвището Вальо Топлото. Той беше обвинен в пране на пари от Топлофикация-София и беше посочен като приближен до ексминистъра Румен Овчаров. Съдебните дела срещу него обаче така и не стигнаха до очаквания резултат и на 12 юни 2012 г. той бе обявен за невинен за източване на 6 млн лева.

 

Много любопитни неща могат да излязат от разследвания на контраразузнаването (НСС) и по специално от Икономическото направление. През годините там била събрана доста подробна информация за скрития бизнес и интересите на отделните кръгове в енергетиката. Тези разработки обаче така и не виждат бял свят. По-късно подобни са правени и от ДАНС. Защо обаче остават скрити и дълбоко засекретени? Тепърва ще се търсят отговори на тези въпроси.

 

Кой е Красимир Георгиев, какъв е бизнесът на „Фронтиер” и какви пари се въртят в енергетиката – четете в рубриката „Ъндърграунд”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5236 |08.09.2012 Моника е в неизвестност 2г., следите й се губят в Ротердам . 11| 6545 |18.07.2012 Б. Нетаняху: Следите от атентата в Бургас сочат към Иран . 9| 6291 |15.05.2012 Интерпол по следите на братя Галеви . 18| 6516 |12.05.2012 МВР по следите на “кокаиновите крале” на прехода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads