Реклама / Ads
5| 5405 |09.09.2013 НОВИНИ

Гаф на президентството с лични данни

.
Публикували информация за арменец, поискал БГ паспорт. Фонд „Земеделие”, Центърът по наркомании, пенсионно дружество и кредитна компания също погазили закона.
 

Нов гаф направи президентството, като погази Закона за защита на личните данни и публикува на сайта си информация за арменеца Артак Арутюнян, пише в. Монитор. Това е поредната издънка, след като на официалната страница на институцията бе качена стратегия за интеграция на ромите под името NationalStrategyIntegrateMangali.pdf., а след това Росен Плевнелиев дръпна новогодишната си реч на фона на снимка от Колорадо вместо от България.

 

Комисията за защита на личните данни е наредила на президентството да свали от сайта си информацията за Арутюнян. Това е станало след оплакване от арменеца, че администрацията на държавния глава обработва незаконосъобразно неговите лични данни по повод разпространението им на сайта на институцията.

 

Решението на Комисията е от 26 юни т.г., а казусът бил разгледан на открито заседание от председателя на КЗЛД Венета Шопова и членовете й Красимир Димитров и Валентин Енев. Жалбата на Арутюнян срещу президента за нарушение на Закона за защита на личните данни била подадена на 5 март т.г. Той се оплакал, че предния ден на сайта на президентството били публикувани личните му данни - име, презиме, етническа принадлежност, гражданство, с което не е съгласен. Данните били известни на „Дондуков” 2 от негова молба за получаване на българско гражданство. Арутюнян поискал от Комисията да издаде задължително предписание за заличаване на информацията от сайта на президентството. В аргументите си от „Дондуков” 2 обяснили, че на сайта е публикувано опровержение на публично оповестена от самия Арутюнян информация за проблемите му с получаване на  българско гражданство. В интервю за столичен вестник и национална телевизия той сам дал информация за себе си.

 

Комисията за защита на личните данни обаче е уважила жалбата на арменеца и е издала задължително предписание администрацията на президента да заличи от официалната си интернет страница атакуваното съобщение. В мотивите на Комисията е записано, че Арутюнян действително е съобщил сам в медийни интервюта името и фамилията си, къде е роден, че е бил осиновен, че е арменски гражданин, информация за семейството си и живота си в България и съобщението на президентския сайт не е нарушило правото му на личен живот. От друга страна обаче президентството като администратор на лични данни е  длъжно след постигане на целта да ги унищожи. Комисията счита, че целта на публикувана информация на сайта на институцията  е постигната и затова тя трябвало да бъде свалена в срок от 7 дни.

 

Живеещият в Русе Арутюнян нашумя, след като през пролетта се оплака, че екипът на вицепрезидента Маргарита Попова не му дава българско гражданство. Арутюнян е арменец, но не помни родината си. Бил бебе, когато родителите му загинали при голямо земетресение там. На 7 декември 1988 г. в тогавашната Арменска съветска социалистическа република трус със 7,2 по Рихтер разрушава град Спитак и няколко други населени места. Жертвите са близо 25 000 души. Чуждо семейство взема сирачето и го води в България. Преди четири години арменецът подава документите си за БГ паспорт.

 

Съветът по българско гражданство към Министерството на правосъдието е разгледал кандидатурата му и преценил, че от хуманитарни съображения той трябва да стане българин. Единствената пречка пред него обаче е арменското му гражданство, от което трябва да се откаже официално.  

 

Освен случая с арменеца Комисията за защита на личните данни е 
направила 600 контролни проверки през първото полугодие. Открити са пропуски и са издадени задължителни предписания към Държавен фонд „Земеделие”, Апелативния съд във Велико Търново, Националния център по наркомании, „Ай Ен Джи Пенсионно осигурително дружество” ЕАД, „Метро Кеш енд Кери България” ЕООД и „Изи Асет Мениджмънт” АД. В процес на приключване е проверка в Александровска болница в София. Задължителните предписания на Комисията се изпълняват в указаните срокове, обясниха оттам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5688 |23.08.2013 Цветлин Йовчев: Имаме данни за поръчителите на Георги Илиев . 52| 5086 |20.08.2013 Забъркаха коктейл "Импийчмънт" пред президентството . 40| 4732 |15.08.2013 Контрапротестиращи със свещи пред президентството . 5| 4919 |07.08.2013 Президентството организира дебати за икономиката, медиите и правораздаването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads