Реклама / Ads
9| 4466 |01.11.2015 НОВИНИ

А. Гълъбов: Анонимните общинари са виновни за малкото хора пред урните

.
Антоний Гълъбов
Не смятам, че ниската активност днес е някаква обичайна норма. Няма основание, свързано с обективния политически залог, за по-ниската избирателна активност. Това каза за БНР политологът Антоний Гълъбов, според когото това, което е демотивирало избирателите, е липсата на съществена предизборна кампания тази седмица, както и разбирането, че по някакъв начин изборите са отминали и всичко вече е решено.
 

Аз очаквам по-висока избирателна активност в следобедните часове, тъй като има ясно изразен залог – близки дистанции, постигнати на първия тур, посочва Гълъбов.

 

Причина за ниската активност политологът вижда в това, че общинските съветници продължават да бъдат анонимни и неразпознаваеми:

А не трябва да забравяме, че през всички тези години общинските съвети определят местната политика и контролират дейността на кмета.

 

Друг проблем е и липсата на съществен смислен дебат по отношение на местната политика и развитие:

В по-голяма част от случаите вниманието беше насочено към способността на един или друг кметски екип да привлече средства от европейски програми, но е напълно очевидно, че това не може да бъде цялата територия на дискусия за местното развитие.

 

Липсваше в предизборните кампании опит да се мисли за местното развитие, потенциала за развитие, възможностите за индивидуализиране на местната политика, тъй като няма общо решение.

 

Според Гълъбов, има дълбоки процеси на трансформации в цялата партийна политическа система, която страда от много ниско обществено доверие и ниска политическа легитимност.

 

Имаме изключителен тежък и затруднен процес на политическа социализация. Младите хора в България не разпознават своето място като активни участници в процеса на формиране на политиката на страната и населените си места.

Невъзможността да се говори с младите хора означава, че родителските поколения нямат готовност да осмислят собствения опит и да се опитат да го предадат на децата си. Това са сериозни и дълбоки социални проблеми, които без съмнение се отразяват върху политическото участие, каза още политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4737 |29.10.2015 БГ-избори: Над 400 000 са недействителните бюлетини за общинари . 4| 5650 |25.10.2015 Бой между кандидати за кметове и за общинари! . 0| 4777 |03.10.2015 Холандец и англичанин се борят за общинари в България . 2| 5211 |04.06.2015 Антоний Гълъбов: В парламента ще пробват да променят въпросите за референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads