Реклама / Ads
36| 6954 |25.07.2012 НОВИНИ

А. Гълъбов: БСП и ДПС целят хората да забравят тяхното управление

.
Антоний Гълъбов
През изминалите 3 години предишното управление насърчава всички онези действия, които биха могли да скандализират поведението на сегашното управление и по този начин да заличат спомените от управлението на тройната коалиция.
 

Това коментира по БНР политологът Антоний Гълъбов по темата за вота на недоверие към управлението на Бойко Борисов. Според него има цялостен дневен ред, посветен на това българското общество да забрави направеното от предишното управление. Българската парламентарна практика показва, че се иска вот на недоверие, когато няма риск той да бъде успешен. Поне засега нямаме нито един случай, в който вот на недоверие е бил поискан така, че той да успее. Това създава неприятното усещане за някакъв тип политическо двуличие в обсъждането на предстоящия за гласуване вот на недоверие, коментира той.

Гълъбов посочи, че имаме тежък проблем с реформата в съдебната система. Имаме и тежки хронични проблеми, посочи той и добави: Спомням си, че в един от по-ранните варианти на предишен доклад съществуваше едно понятие за това, че корупцията в България е генеричен проблем, проблем, който непрекъснато се самопоражда.

Имаме дълга традиция в опита да заобиколим истинския проблем. Истинският проблем би могъл да бъде очертан в 2 насоки – едната е в липсата на воля за реформа в самата съдебна система – някак и законодателната, и изпълнителната власт взаимно се упрекват за това, че няма съдебна реформа, но никой не желае да погледне процесите в самата съдебна система и липсата на воля за реформи в нея, другият хроничен проблем през изминалите повече от 10 години е липсата на достатъчно ясни разграничителни линии на гражданска съпротива срещу смесването на властите. При нас големият проблем е, че съдебната власт се оправдава със законодателната за липсата на законови възможности, законодателната се оправдава с изпълнителната, а в крайна сметка изпълнителната упреква съда. Този омагьосан кръг трябва да се разруши, категоричен Гълъбов и добави мнение, че самата система както е организирана в Конституцията носи със себе си системни проблеми. Според него е много важно професионалните общности в съдебна система да поемат отговорности и да инициират реформи в рамките на закона.

Липсва вътрешна енергия в самата съдебна система. Има усещане за прекалено непреодолими зависимости. Има усещане за дълго наслояване на проблеми. Има отказ от реформи вътре в системата. Това прави относително зависими магистратите от политическата конюнктура, от традиционно ниското обществено доверие, каза Гълъбов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5324 |20.07.2012 Борисов ще каже пред НС как ще компенсира хората заради скока на тока . 32| 5481 |18.07.2012 Борисов пред министрите: Дръжте си хората изкъсо, пощада за никого няма . 1| 6125 |13.07.2012 Операция "Разбиване" разби още шестима от хората на Таки . 1| 5934 |06.06.2012 Хората за ужаса край Лозенец: Страшно! Хвърчаха шрапнели, железа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads