Реклама / Ads
18| 8673 |03.03.2016 НОВИНИ

Галъп: 74% от българите искат проверка имуществото на властта

.
74% от българите смятат, че ако има по-големи проверки на имуществото на хора във властта, това ще помогне за намаляване на корупцията. Това е един от изводите от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ направен по повод обявените от министър-председателя Борисов нови политически послания за борба с корупцията и новият проект на закон на правителството.
 
Повече от една трета от хората признават, че в последната година те самите или техни познати са били свидетели на корупция. Широко одобрение получават всякакви идеи за борба срещу корупцията: улесняване на изпращането на сигнали, за създаване на единни органи, за нови законодателни мерки и т.н.

Според авторите на проучването темата до голяма степен предизвиква автоматични отговори. "При подобни въпроси винаги се наблюдават и социално желателни отговори. Високото одобрение не винаги означава яснота, запознатост или осъзната позиция, а е по-скоро подкрепа по принцип", коментират от Галъп.

Близо две трети от запитаните твърдят, че одобряват основните органи за борба с корупцията, които съществуват сега, да бъдат обединени в един орган. Това е една от основните идеи в новия закона, който влиза за обсъждане в парламента. „Към момента масовото съзнание не вижда ефективна борба с корупцията и това кара респондентите да смятат, че реформа в тези структури едва ли ще навреди. Затова и над 90% от респондентите одобряват приемането на специален закон за борба с корупцията по висшите етажи на властта", пишат от

„Галъп интернешънъл“. Агенцията е тествала експериментално и различни хипотетични идеи. На практика всякакви идеи за борба с корупцията се подкрепят от мнозинства дори около 90%: по-чести проверки, проверки по медийни сигнали, регистри за прозрачност и т.н.

Отчита се и принципна подкрепа (74%) относно анонимните сигнали. "По всичко личи, че когато проблемът бъде по-обстойно обяснен, тогава той среща разбиране сред мнозинството. Страхът от подписване на сигнал е и пряка функция на липсата на доверие в институциите и очакването за неефективност при разкриването на корупционни схеми", според социолозите.

88% от анкетираните подкрепят принципната идея за антикорупционни проверки и на свързани лица. 67% казват „да“ на идеята за ограничаване на контактите на политици и представители на съдебната власт. 77% пък одобряват т.нар. провокация към подкуп.

"Огромен процент от интервюираните смятат, че корупцията е широко разпространено явление сред служителите в администрацията и това до голяма степен е резултат също от трайното недоверие на гражданите към българската администрация. Немалка част от хората, които са ставали жертва на корупционна схема или са чували за такава, са били в отношение именно със служители от администрация", е друг от изводите на проучването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5005 |02.03.2016 Стоилов: Българите очакват някой да ги поведе към икономическо освобождение . 2| 4279 |01.03.2016 "Екзакта": 22% от българите искат нови партии . 11| 4865 |27.02.2016 Протестиращи искат по-малко права на обвинител №1 . 5| 5133 |26.02.2016 ММА бойци искат биячите от Околовръстното на ринга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads