Реклама / Ads
80| 7398 |01.10.2013 НОВИНИ

"Галъп": БСП - 22,4 %, ГЕРБ - 19,1 %

.
Хората с по-високо образование, доходи, по-младите, привържениците на партиите в дясно от центъра са сред противниците на настоящото управление. Това сочат данни на социолози от „Галъп интернешънъл", представени днес.
 

Есенният политически сезон бележи стабилизация в картината на общественото съзнание. Съдбата на правителството на Пламен Орешарски продължава да е въпрос, който дели българите на два лагера с противостоящи мнения.
Мобилизацията сред привържениците на БСП продължава да води до лека преднина пред ГЕРБ, както и до малко по-високо доверие към Сергей Станишев в сравнение с Бойко Борисов, поясняват от „Галъп интернешънъл".

45% подкрепят протестите срещу правителството, а 44% - не. Почти същото е разпределението на мненията и по отношение на въпроса трябва ли правителството да подаде оставка, както и трябва ли протестите да продължат. Контрапротестите се ползват с одобрението на 35% от българите, а 51% не ги одобряват.

Откритата намеса на ГЕРБ в протеста, обаче, не среща преобладаващо одобрение, дори и в споменатите групи, въпреки че привържениците на ГЕРБ я подкрепят. На въпрос за участието на организирани симпатизанти на ГЕРБ в
протеста 58% отговарят, че не одобряват, а 22% - одобряват.

Потенциалът на Реформаторския блок остава видим. На хипотетичния въпрос от типа „бихте ли гласували" блокът получава 6% положителни отговори. Шансове да бъдат в следващия парламент запазват и НФСБ и „Атака". Към този момент, това, разбира се, не могат да бъдат прогнози за реален изборен резултат.

Личното доверие в Росен Плевнелиев пък за момента остава на нивата от август - 37% от българите имат доверие в него. Бойко Борисов се стабилизира на нива на доверие от 20 и над 20% от пълнолетните българи. Данните от идните месеци ще покажат дали това е част от общата посока на стабилизация, дали е моментно явление, или е начало на растеж. Дори да става дума за стабилизация, тя е на по-ниски от преди нива.

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл" е проведено от 12 до 19 септември 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 10190 |01.10.2013 Румяна Коларова: Данните на ГЕРБ са като цена на промоция - 19,99% . 10| 5742 |30.09.2013 КС гледа жалба на РЗС, подкрепена от ГЕРБ . 5| 5520 |30.09.2013 ГЕРБ отговориха за вота на председателя на парламента . 31| 7362 |30.09.2013 Ахмед Башев озверял, нахвърлил се да бие член на ГЕРБ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads