Реклама / Ads
28| 9881 |18.12.2013 НОВИНИ

Галъп: БСП - 22,8, ГЕРБ – 18 %

.
Източник: Булфото
Данните за общественото мнение през декември показват известно успокояване на напрежението спрямо ноември. Общите нива на обществена тревожност остават високи, но покачването им не се е оказало трайна тенденция. Това са част от изводите от декемврийското издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”.
 

 

Студентските протести, ескалацията на напрежението, големите партийни митинги и синдикалният протест намаляват, се сочи в проучването, цитирано от news.ibox.bg. Резултатите сочат, че хората, искащи оставка на кабинета намаляват от 48 на 42 на сто, докато тези, които смятат, че управляващите трябва да останат вдигат нивото си от 37 на 39 %. От 49 на 43 процента намаляват подкрепящите протеста, а противниците увеличават процентите си от 40 на 44. 68 % от респондентите заявяват, че не искат да участват в протести срещу само 22 на сто, които биха се включили в подобни акции.

 

Протестният потенциал, обаче, остава като цяло висок - 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството. Очевидно липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващото формирование не е намаляла. Тя се подсилва и от регистрираното и в предишния месец общо раздразнение към политическата прослойка, коментират от Галъп. То се проявява и в ниското доверие към правителство, президент и парламент. Но и при тях не е продължил спадът от миналия месец, който беше симптом на общото делегитимиране на целия политически елит. И правителство, и президент имат доверие от около 30%, а недоверие - около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от 18%. Обобщението от последните двайсет години на ежемесечни изследвания на „Галъп интернешънъл" сочи, че през отминаващата 2013 г. президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желев. Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа. Сходни са изводите и за правителството. Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап - с изключение на тройната коалиция. Парламентът пък вече двайсет години на практика стои на същите нива на популярност - хронично зависими и от картината на партийните предпочитания. Електоралните нагласи са, че БСП леко вдига процентите си - от 21,4 през ноември на 22,8 през декември. В същото време подкрепата за ГЕРБ остава на нива около 18 процента според проучването. Запазват се и шансовете за присъствие в следващия парламент на Реформаторския блок. Половината от респондентите в тази ниша спонтанно назовават Реформаторския блок. Останалите, обаче, продължават за назовават имената на съставните партии. Увеличават се шансовете и на новата формация на Николай Бареков, коментират от Галъп. Движението на Бареков продължава да се утвърждава и мери ръст с „Атака” и НФСБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5193 |18.12.2013 ДПС и ГЕРБ контрираха Станишев за ранното пенсиониране . 9| 5476 |18.12.2013 ДПС и ГЕРБ се сдърпаха за тютюна . 41| 5477 |18.12.2013 Дилов: ГЕРБ без Борисов по-зле и от НДСВ без Царя . 18| 5525 |17.12.2013 ГЕРБ съкратили 40 000 души по партиен принцип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads