Реклама / Ads
1| 4612 |27.12.2018 НОВИНИ

”Галъп интернешънъл”: Българинът е песимист за бъдещето на света

.
В края на 2018 г. 39% от анкетираните в цял свят смятат, че следващата година ще е по-добра от приключващата. На обратното мнение са 24 на сто от анкетираните. 31% от хората не очакват промяна. Очакванията на 22% от от българите са 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% смятат, че новата година ще е по-лоша, а 31% очакват да няма промяна. 17% не могат да отговорят.
 

Така нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти за 2019 г. минус дялове на песимисти за 2019 г.) е -8. През миналата година тази оценка беше +3. Това показва известен спад на общия оптимизъм, се казва в анализа на данните.

 

България е по-песимистична на фона на източната част на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21). България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло (28% оптимисти). Според нетните оценки на Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина.

 

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка. От друга страна, се вижда песимизъм за предстоящата година в Близкия изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.

 

Традиционно оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.


Президентът на световната асоциация "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев коментира, че в продължение на десетилетия глобалното изследване "В края на годината" отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш.

 

Поглед към друг ключов показател – дали идващата година ще е по-мирна за света от отиващата си, показва, че за 15% от българите това ще е така. 28 на сто са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата. 19% се затрудняват да отговорят. Нетната стойност е -13. С тази нетна стойност страната ни е близо до средните стойности за света.

 

Глобално 28% от анкетираните по света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна. България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на ЕС и особено на фона на целия ЕС. Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И тук като че ли албанските общности са сред най-бодро настроените.

 

За пръв път през този век тази година все по-голям брой западноевропейци очакват, че следващата година ще е по-малко мирна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4207 |07.12.2018 ”Галъп”: 70% подкрепят протестите, 44% искат край на правителството . 1| 4588 |01.12.2018 ”Ходжата” е българинът, планирал атентат в Австрия . 0| 3964 |26.11.2018 Българинът отделя 90-100 лева за изкуствена елха . 24| 7924 |02.11.2018 Българинът Викторио или циганинът Северин е по-голям изрод?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads