Реклама / Ads
3| 3749 |30.12.2016 НОВИНИ

”Галъп”: Само 26% от българите искат да напуснем ЕС

.
България остава сред проевропейски настроените страни в ЕС. Това сочи проучване на световната асоциация УИН/”Галъп интернешънъл” за нагласите след референдума за Brexit в 15 европейски страни. Според данните 26% от българите биха желали страната да напусне ЕС.
 
Британците бяха запитани как биха гласували, ако се проведе втори референдум. 54% от тях заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година бяха 54%).

А донесе ли вотът за Brexit оптимистични нагласи за бъдещето на страната? Усещането в по-голямата част от европейските страни е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-съществено се вижда това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).

Проучването сочи, че вотът на британците през юни не е оказал почти никакво влияние сред повечето европейски държави.

Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които подкрепят излизане от ЕС, е намалял през последните 12 месеца. В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да напусне, в сравнение с преди година.

Във Финландия и Гърция се е увеличил броят на тези, които искат да напуснат Евросъюза - във Финландия те вече са 40%, а в Гърция - 46%. В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за излизане от блока и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега и даже изглежда по-чувствителен - от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентирани сред всички изследвани страни.

Сред проевропейските страни остава и България. Веднага след Brexit (още през юли) „Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25% - срещу 75% искащи оставане. Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни. В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 26% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло структурата на мненията остава с очевиден превес на оставането в ЕС. По-рано тази година „Галъп интернешънъл" публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в Съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4020 |29.12.2016 Русия проговори за самолета: Не е бил в изправност . 1| 3683 |29.12.2016 ”Галъп”: Българите са сред най-големите песимисти . 2| 6407 |29.12.2016 Само във Фрог: Комисари ще прибират „бонуси” от имоти на мафията . 3| 4222 |29.12.2016 „Шарли Ебдо” се изгаври с катастрофата на руския самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads