Реклама / Ads
0| 4725 |15.09.2016 НОВИНИ

Галя Георгиева заплашвала колега от ВСС по телефона

.
Крясъци и заплахи по телефона е отправяла Галя Георгиева към свой колега от Висшия съдебен съвет. Това обяви на днешното заседание на пленума Елка Атанасова, която именно е била обектът на нападки от страна на Георгиева, съобщава ”Правен свят”. Разкритието на Атанасова бе по повод поредния скандал, който се заформи още на първото заседание на пленума на съвета през новия сезон.
 
Той бе свързан с международен проект – тема, към която някои членове на съвета изпитват особени чувства – дали защото те не участват в екипи по проекти или по други причини, не е ясно.

Всичко тръгна от предложението Галя Георгиева също да бъде включена в координационния съвет за изпълнение на международни проекти, където вече членове са Елка Атанасова и Милка Итова. Георгиева бе одобрена, но забележката на Юлия Ковачева, че към предложението няма мотиви, отприщи лавина от признания и безсрамни коментари на някои членове на съвета.

Георгиева веднага отвърна на удара. Тя напомни, че на заседанието на ВСС на 28 юли кадровиците упълномощили Елка Атанасова, като ръководител на проекта "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата", да подписва всички документи и договори, свързани с реализацията на проекта, включително и договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. При гласуването липсвало проектното предложение. Това било забелязано от Незабравка Стоева, но едва след вота.

Елка Атанасова на свой ред веднага обясни – действително проектното предложение не е било включено в материалите и това е пропуск, но в никакъв случай не е умишлено действие. Следващите й думи обаче повдигнаха още малко завесата за отношенията между отделни членове на съвета.

Атанасова разкри, че след заседанието Галя Георгиева й се обадила по телефона и с крясъци започнала да отправя заплахи. "Разкрещя ми се и ме заплаши, че ще бъда сменена като ръководител на проекта. "Ти сега ще видиш как ще бъдеш сменена. На следващото заседание ще внеса предложение да бъдеш сменена", бяха думите. Никой не си е позволявал да ми крещи и да ме заплашва. Опитах се да й обясня, но тя ми затвори телефона. Ако беше слушалка, сигурно щеше да се чуе трясък", разкри Атанасова.

Светла Петкова се включи в дебата, като в опита си да защити Галя Георгиева, тя прехвърли задължение, което по закон е на целия Висш съдебен съвет, на отделни негови членове.

Тъй като проектът се отнася и до съдебната карта, тя първоначално обвини председателя на ресорната комисия Калин Калпакчиев, че това е била негова задача в продължение на четири години, а нищо не било свършено. После се поправи и каза, че става дума за комисията по съдебната карта и натовареността.

"Не беше свършена работата по съдебната карта, нищо не беше направено от съответната комисия и сега изведнъж се прие този проект, когато има нужда да се знае за съдебната карта и управлението на делата. Проектът на Елка Атанасова приключва през 2017 г. Нашият ВСС няма да си свърши работата, тя ще бъде свършена благодарение на един проект. Защо, след като се работи и се взима заплата за тази дейност, защо трябва да се работи по проект и да се взимат допълнителни възнаграждения и то от хора, чиято дейност е да свършат тази работа. Елка Атанасова ултимативно постави въпроса, че в екипа по проекта ще бъдат включени хора, които тя предлага. Трябва да има един зорък поглед в този съвет като Галя Георгиева, за да следи хубаво какво се случва", заяви Светла Петкова.

Преди четири години, при избора на членове на сегашния състав на ВСС, Светла Петкова и Галя Георгиева поеха ангажимент пред всички свои колеги да работят за справяне с проблема с натовареността, а Георгиева – и за прекрояване на съдебната карта.

"Съзнавам огромната отговорност на Висшия съдебен съвет и персонално на всеки негов член, в т.ч. и моята, в рамките на този мандат да осигури на българските магистрати реални условия за работа в границите на нормалното им натоварване, да даде възможност на всеки един от тях за социална реализация и професионална компетентност на работното място и да гарантира устойчиво кариерно израстване според професионалните му заслуги.

Реформата в тази област предполага разработването и внедряването на съгласувана между ВСС и отговорните институции и професионални общности последователна политика и реална практика за постигане на нормална натовареност, съобразена със спецификата на работа на различните категории магистрати", пише в концепцията на Светла Петкова.

Първият проблем, на който се спира в своята концепция Галя Георгиева, е именно прекрояване на съдебната карта и натовареността, защото двата въпроса вървят ръка за ръка.

"Подкрепям идеята, че път за преодоляване на тези проблеми (неравномерната натовареност – б.а.) е "прекрояване на съдебната карта" и това, което най-общо наричат "нова съдебна география". Правомощията на Висшия съдебен съвет по чл. 30 ал. 1 т. 2, т. 3 и т. За от Закона за съдебната власт са достатъчен инструментариум за решаване и постигане на тези цели. Необходимо е на първо място да се определят нови видове статистически показатели за всички органи и нива в системата. Те трябва да са свързани не само с обемите правораздавателна работа, но и с особеностите на всеки съдебен район  /територия, население, икономическо   развитие/, както и с финансовото изражение на работата ни /напр. бюджетни средства на магистрат и съдебен служител, бюджетни средства за свършено дело и т.н./. Когато тези единни критерии получат цифров израз за всеки орган на съдебната власт, ще е налице ясна представа за съществуващото сега положение и в същото време основа за реални действия", пише Георгиева.

За тези четири години Светла Петкова не е участвала в нито една дейност на комисията по натовареността. Нещо повече, в началото на мандата на този състав на ВСС, съдебни помощници често бяха забелязвани в съвета, където помагаха на Петкова в изписването на различни становища, предложения и т.н. В последно време те не са забелязвани и плъзна мълвата, че вече няма какво да пишат. За какво тогава Светла Петкова получава заплата, питат запознати.

На 9 март т.г. ВСС обсъди прекрояването на съдебната карта. Тогава един през други членовете на съвета изразяваха несъгласие закриването на съдилища да започва в техния апелативен район. Репликата на Галя Георгиева тогава бе: "Простете ми, че произхождам от Пловдив, но той е най-подреденият съдебен район. Не мисля, че той трябва да бъде опитно зайче. Той е натоварен район, има и погранични съдилища. Трябва да се избере друг апелативен район." При формирането на състава на новата комисия за съдебната карта и натовареността нито Георгиева, нито Петкова, изявиха желание да участват в нея, каквито апетити проявиха към съставите на други комисии. Напротив, на драго сърце гласуваха във въпросната комисия да влязат членове на съвета от т.нар. малцинство.

На днешния дебат точка бе сложена след призива на Юлиана Колева: "Моля този злонамерен, целенасочен, дискредитиращ дебат, демонстриращ информираността и компетентността на изказващите се, да бъде прекратен." Същият апел отправи и председателят на ВКС Лозан Панов. А Димитър Узунов сякаш само това чакаше и веднага изключи мониторите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3990 |13.09.2016 ЕК не знае дали уреждат пост на К. Георгиева в Световната банка . 3| 4654 |12.09.2016 Буруджиева: Крист. Георгиева винаги е била един чиновник . 0| 3672 |12.09.2016 Форбс: Москва ще наложи вето на Кристалина Георгиева, неизбираема е . 1| 4027 |11.09.2016 Ройтерс: България ще номинира Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН в близките дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads