Реклама / Ads
2| 5999 |01.10.2018 НОВИНИ

Галина Александрова: Държавата няма работа в сделката с ЧЕЗ

.
Галина Александрова
Комисията за защита на конкуренцията отказа миналата седмица сделката за продажбата на ЧЕЗ, което може да бъде предпоставка за втора заплаха от арбитражно дело срещу България.
 

Журналистката Галина Александрова и енергийният експерт Славчо Нейков коментираха в предаването „Още от деня“ по БНТ заплахата от ново арбитражно дело, опитите за намеса на държавата в сделката с ЧЕЗ и до колко това има влияние върху формирането на цената на електроенергията.

 

Галина Александрова потвърди, че по информация от говорителя на ЧЕЗ след като КЗК е отказала сделката, компанията обмисля да заведе ново арбитражно дело срещу България и вече е сезирана Европейската комисия.

 

Александрова обърна внимание на акценти изведени от БСП в тяхната декларация с която се иска поредна оставка на правителството. Според нея определянето на сделките за летище Софи и за активите на ЧЕЗ като разграбване на държавата е възраждане на отживяла практика да се „насъскват граждани срещу определени компании, срещу определи доставчици, срещу определени бизнеси“.  В тази посока е и тезата, че сделката на Инерком ще повлияе на цената на тока.

 

Славчо Нейков  коментира, че политиците са пропуснали да кажат три много важни за ежедневието на хората неща.  Първото е,  че смяната на собствеността не води по никакъв начин до промяна на цената на тока, защото това не е ценообразуващ елемент. Второто - че промяната на собствеността не може да повлияе на сигурността на снабдяването, защото регулатора има сериозни механизми и 19 годишен опит.  „Отдавна не сме в ситуация на приватизация или следприватизационен контрол. Става дума за сделка на две частни лица“, допълни Нейков.

 

Александрова посочи, че вижда причина в предстоящи избори и предизборната обстановка, за която партиите вече са обявили, че се готвят. Едновременно с това, тя отбеляза, че повечето партии вече са обраснали с обръчи от фирми и виждат в чуждите компании враг. Изводът е, че в основата на проблема стоят интереси точно на такива фирми. Александрова е убедена, че зад това стоят сериозни икономически интереси - някой има интерес чуждите инвеститори да се оттеглят от България, а техният бизнес да бъде взет от фирми, свързани с български политически сили. Много компании са се оттеглили заради лошата бизнес среда.

 

„Има европейски регулации, които забраняват един собственик да притежава и да управлява и преноса на електроенергия и разпределението на електроенергия. Заради това електроразпределителните дружества бяха извадени и стана приватизацията им, бяха продадени на частни корпорации“, коментира Александрова предложението държавата да изкупи активите на ЧЕЗ. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5811 |23.09.2018 Напрежение в Карнобат! Държавата и митницата лъжат, викат работници . 5| 6533 |18.09.2018 Адв. Марковски за Фрог: Десислава Иванчева ще съди държавата за нечовешките условия в ареста . 4| 4012 |13.09.2018 Пореден удар върху народа! Окончателно увеличават таксите за дела срещу произвола на държавата . 0| 3893 |12.09.2018 Д-р Мими Виткова: Държавата признава, че е абдикирала от всякакъв контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads