Реклама / Ads
11| 6039 |20.12.2012 НОВИНИ

Галина Тонева: Ще работя за децентрализация на прокуратурата

.
Галина Тонева Източник: prb.bg
Според Галина Тонева е необходима децентрализация, която ще доведе "до демократизиране на прокуратура и до повишаване на личната професионална отговорност на прокурорите и ще увеличи тяхната мотивация". Другите й предложения са в посока "специализация и подобряване на методическата дейност на върховните прокуратури", стана ясно по време на изслушването във ВСС на кандидата за г
 

Тя изрази мнение, че трябва да има дни на отворени врати при всеки един от административните ръководители. Така, според нея не само гражданите, но и всеки прокурор, който се чувства застрашен от натиск, може да получи защитата от тези, които го управляват.

Като основни проблеми за решаване в прокуратурата Галина Тонева изброи: "конвенционалната престъпност, реформиране на системата за атестацията, засилване ролята на прокуратурата при работа с уязвими групи на обществото, активизиране на сътрудничество с държавните институции, засилване на сътрудничеството с университети и по-добра медийна политика."

Декриминализацията е част от решението на прекомерната натовареност, а освен това Тонева смята, че трябва да има пренасочване на свободни щатни бройки от по-малко натоварените към по-натоварените прокуратури.

"Нямам никакво притеснение и мога да дам обяснение за всеки един пункт за нещата, които съм декларирала пред Сметната палата", така Галина Тонева отговори на въпрос относно нейното имущество и това на мъжа й. "Моите доходи възлизат общо на над 80 хил. лв, да 60 хил. лв мои, които са от заплатата. Близо 4 хил лв са допълнителните доходи от рента. Имах допълнителни пари от баща ми, който миналата година почина." Тя каза, че със съпруга си живеят скромно - "нормално, нямаме луксозни разходи или луксозно обзавеждане в дома. Апартаментът ни не е голям. Не си купуваме скъпи дрехи и бижута, не колекционираме и не пътуваме по скъпи дестинации." Отговорите бяха свързани с постъпил сигнал във връзка с имуществото й.

На въпрос във връзка със съпруга й, който е адвокат, Тонева отговори: "Съпругът ми е адвокат, той се явява предимно по наказателни дела – бивш съдия и прокурор и това е неговата специализация. Работи самостоятелно, няма негови партньори, които да се явявали по мои дела като съдия или прокурор. Всички, които го познават, знаят, че той не би поставил под съмнение моята репутация."

Галина Тонева заяви, че администрацията във ВКП действително е раздута, но преди да се предприемат каквито и да било действия, трябва да се направи обстоен анализ.

Зам.-главният прокурор Галина Тонева беше изслушвана три часа от членовете ВСС. Преди нея ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов беше изслушван два часа. За разлика от него към Галина Тонева имаше серия от агресивни въпроси от страна на няколко членове на ВСС, които седят зад кандидатурата на Сотир Цацаров. Така например Галя Георгиева, която е един от вносителите на номинацията на председателя на Окръжния съд в Пловдив, зададе няколко въпроса във връзка с делото САПАРД, на които Тонева многократно беше отговорила.

"За свободата и независимостта на прокурорите Конституционният модел на прокуратурата дава пълните гаранции прокурорите да бъдат абсолютно незавивсими. Въпрос на лични качества и морал как да се провежда политиката. Прокуратурата като изразител на обществен интерес трябва да има приоритети. Има повишени изисквания за техния морал и професионално поведение и ограничения за поведение в личния си живот."

Светла Петкова, която влезе като номинация на ГЕРБ, каза, че не вижда в концепцията на Галя Тонева конкретни предложения за това как да бъдат решени проблемите на прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5347 |10.12.2012 Г. Тонева: Борисов и Цветанов не са тези, които ще избират главен прокурор . 26| 5772 |09.12.2012 Г. Тонева: Не съм против колегите да получат малък стимул . 3| 5224 |06.12.2012 Галина Тонева: Електронното гласуване изненада всички . 11| 5237 |03.12.2012 Р. Плевнелиев: Запретвам ръкави, за да работя денонощно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads