Реклама / Ads
36| 7243 |09.04.2011 НОВИНИ

Ст. Гамизов: В България има чудовищна цензура по отношение на Белене

.
Стефан Гамизов
Винаги става дума за пари и за нищо друго, това е корупция, която трябва да се преследва. Връзката на Белене с компания, обвинена в корупция, слага край на проекта. Правителството трябва да реши дали ще прави Белене или не. Изминаха пътя от гьол до централа на всяка цена.
 

Така Стефан Гамизов, председател на Гражданска лига за България и Г. Кадиев от БСП, кандидат-кмет на София, коментираха в студиото на Сеизмограф последните моменти около проекта Белене.

Ст. Гамизов каза, че всеки преврат цели да прекърши някаква законна воля. С оръжие, насилствено правителството не може да се смени. В България има чудовищна цензура. Винаги става дума за пари и за нищо друго, това е корупция, която трябва да се преследва. Преди да беше подписан този документ от Първанов, бяха отпаднали възможностите за конпенсации на страните. Стана ясно, че след изтичането на това споразумение, Русия нямаше да спечели дело в Арбитражния съд, защото има промяна в закона. Но след подписването на този анекс това не може да се случи. По този въпрос се мълчи, а хората трябва да знаят как се стигна до този момент, обобщи Гамизов.

Една група злодеи в АЕЦ Козлодуй се опитват да попречат на конкурс за удължаване на живота на 5 и 6 блок на централата, съобщи той и допълни, че след 2017 година животът им трябва да бъде удължен, а двете западни фирми са били изгонени, останала само една руска фирма. Ал. Николов, заместник в АЕЦ Козлодуй направил това.

В четвъртък се случи така, че германската и френската полиция нахлу в 31 офиса и започна да иззема документите на фирма Арева, която работи по проекта Белене. Връзката на Белене с компания, обвинена в корупция, слага край на проекта Белене. Аз лобирам в България да бъде проведен честен конкурс за ядрените централи, до който да бъдат допуснати всички желаещи фирми, заяви Гамизов.

Г. Кадиев благодари на софиянци за почистването и да си пожела да го правим поне веднъж на месеца. Проектът Белене през последната седмица показа, че вероятно има и корупция. Министърът на енергетиката не може да се заобикаля по този начин, това е недопустимо. За втори път министър Трайков е изтласкан на втори план, тази битка е с предизвестен край – не можеш да се бориш с премиера си, обобщи Кадиев.

Всяка дума на премиера всъщност е предпоследна, той мени мнението си непрекъснато, а кризата в страната ни се задълбочава. Правителството трябва да реши дали ще прави Белене или не. Изминаха пътя от гьол до централа на всяка цена. Аз изразявам собствената си позиция, аз съм за изграждане на Белене, обяви кандидат-кметът на БСП.

Ст. Гамизов каза, че като гражданин е много сърдит на Б. Борисов. Под ниво министър абсолютно всички чиновници в енергетиката са купени за този проект, категоричен беше той. В България министър Трайков се бори с тонове хартии, които ги заливат и излиза, че единствените, които могат да строят ядрени централи са руснаците, а това не е така. Техните централи са безопасни, но не са ефективни като производство, обясни още той.

Гамизов иронично призова БСП да издигне за президент Путин и предаде на Кадиев папка с неговата снимка.

Кадиев поясни, че не иска оставката на Трайков, той трябвало сам да реши какво да прави. Сами разваляме политиците си, от 10 петима са добри, а след години и те престават да бъдат такива, завърши гостът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5063 |09.04.2011 И политиците почистват България . 28| 4949 |05.04.2011 Уорлик: В България има двоен стандарт в правосъдието . 133| 10679 |01.04.2011 Ексдипломат за България: Мутри работят като политици! . 15| 5394 |01.04.2011 България първенец по деца в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads