Реклама / Ads
37| 4903 |03.07.2008 НОВИНИ

Гамизов прави гражданско движение, ще иска импийчмънт на Борисов

.
Експертът Стефан Гамизов обяви, че започва създаването на гражданско движение на базата на своята фондация „Референдум БГ”. То няма да се занимава с политика, а ще води дела, ако трябва и срещу МС, и други държавни институции.
 

„До 6 месеца ще се подготвят съдебни процедури и ще се поиска инпийчмънт, като на първо място това искане ще се отправи за Бойко Борисов", съобщи самият Гамизов на специална пресконференция, която беше обещал да даде преди десетина дни. "Искаме да върнем въпросния господин в рамките на моралното поведение", уточни той. Засега около 1000 души били изявили желание да се включат в новото гражданско движение на Гамизов. Той информира още, че новата организация ще създаде и медия като свободна територия за дискусии и истинска разследваща журналистика, която ще се казва "Идеалист" и ще стартира на 1 ноември с електронен и хартиен вариант. Нейн главен редактор ще бъде Йордан Матеев от "Капитал". Гамизов каза още, че ще финансира организацията чрез фондацията си и чрез консултантския си бизнес, зад който стояли много хоора.

Според Стефан Гамизов три са основните проблеми, които мъчат българското общество, което от своя страна все още не се е отърсило от тоталитаризма. На първо място това е рязкото намаляване на населението. На второ място - причините за бедността и на трето място - защо сме толкова нещастни. Гамизов е убеден, че България е много близо до диктатурата и най-сериозният пример за това била работата на родните дипломатически служби, които не са се променили от времето на комунистическия режим и работят със същите методи на дезинформация, като крият проблемите на страната и го правят много умело. „България е болна, както е болен един човек", смята Гамизов. Той поясни, че това е метафора според формулировката на американския антрополог Едуард Бенфилд. „През 1958 г. той изследва район на Южна Италия, където постепенно населението изчезва. И тази болест той нарича "аморален фамилизъм". България в момента е болна от това и аз обещах на хората, с които работя да не казвам това, което искам да ви кажа. Но ако така се развиват нещата, до 2050-2060 г. България може да изчезне като популация и затова ще работим това да не се случи", обясни Стефан Гамизов. Той уточни, че ще се работи в перспектива 15-20 години, защото нещата не стават изведнъж.

Гамизов каза още, че в момента нашето общество е изградено като мафиотска структура. Във всичко се търси лична изгода. „Затова и атаките към мен бяха в търсене на това каква е моята лична изгода", посочи той. Според него в страната ни се следва краткосрочната материална облага и не се допуска гражданите да участват в решаването на някакъв проблем. Служителите не се идентифицират с организациите, в които работят и обикновено вземат подкупи, когато няма опасност от наказание. Онеправданите граждани пък предпочитали режим с "твърда ръка". Други симптоми били отказът да се види реалността, избирателно възприемане на реалността и вменяване на вина на "жертвата". Гамизов смята, че в обществото е създадена култура на зависимостта. „Това наричам травматична идентичност и в тази система обикновеният човек, каквито сме всички ние, си изгражда система от психични защити, като например отблъскване и по този начин се оказва най-силна ценността на злото", подчерта консултантът по лоши безнес практики. Той допълни, че това създава условия за виктимизация в обществото и перверзен морал, защото включително и много свободомислещи интелектуалци казват, че народът е прост и нищо не може да се направи. Ето защо новата гражданска организация на първо място дългосрочно ще изследва и наблюдава как се развива животът в България. Гамизов отбеляза, че има два кумира - Мартин Лутер Кинг и Оскар Шиндлер. Той обаче не се изживявал като новия спасител на страната.

„В момента в България има поне четирима, които се изявяват като спасители - Георги Първанов, Бойко Борисов, Волен Сидеров и които считат, че могат да оправят всичко. В крайна сметка те са класически манипулатори и се интересуват само от собствените си кръгове", коментира експертът. Той информира още, че определени кръгове работят много организирано за плътната синергия на Борисов и Първанов. А когато двамата бъдат заедно, това ще бъде катастрофално за свободата в България, свободните гласове ще бъдат по-малко. „Част от този план в момента се реализира в такива грандиозни енергийни проекти, като „Белене" и „Южен поток". Те напълно ще заглушат свободата на словото и свободите ще стават все по-малко и по-малко. Ще бъде заглушен всеки опит за личен граждански избор", предрече Гамизов.

Той коментира и тазсутрешните взривове във военен склад с боеприпаси близо до София. "На не повече от 50 км от София, няма да издавам къде точно, близо е до град, има складирани 25 хиляди тона боеприпаси, което е над 15 пъти повече от днешното количество", съобщи Гамизов. Според него ръководството на Министерството на отбраната продължава да е корумпирано и това е причината все още да не са унищожени хиляди тонове неизполвани боеприпаси.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4503 |03.07.2008 СДС: Правителството абдикира от задълженията си . 5| 5744 |29.06.2008 Марк Грей: Докладът на ЕК не е за правителството, а за перспективите на страната . 3| 5494 |26.06.2008 4000 шофьори ще получат фишове за неправилно паркиране . 3| 4873 |25.06.2008 Б. Борисов: Правителството толерира купуването на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads