Реклама / Ads
49| 8117 |10.07.2012 НОВИНИ

Ст. Гамизов: Цената на тока бе решена преди 10 години от енергийната мафията

.
Стефан Гамизов
Нищо шоково не се е случило сега, просто електичеството се е вдигало години наред. Вчера с удивление прочетох как спокойно Иван Костов използва термина „енергийна мафия”. Преди време и Георги Първанов в едно интервю яростно отричаше наличието на олигарси и енергийна мафия, но те са факт. Това заяви по Нова тв Стефан Гамизов, председател на сдружението „Гражданска лига”.
 
Има ужасяващи неща, които висят върху компонентите на цената на електиречството. Например договорът с ТЕЦ „Марица-Изток 1” е потресаващ. Бе показан вчера от министъра на икономиката. Това е една офшорна компания, регистрирана в американския щат Делауеър, на която правителството на Иван Костов даде в някакъв странен конкурс разрешение да строи ТЕЦ. Това стана през 1999 г. Същата вечер представителите на тази компания предложиха да я продадат на японската компания, която консултирах, за 80 млн долара. Това е абсолютно корупционен пример за създаване на нещо изкуствено и бърза препродажба. След това се появи нова американска компания, която няма да коментирам. Уж строителството щеше да струва 500 млн долара, след това стана 600 милиона и така стигна до 1,2 млрд долара. Това товари цената на тока с пъти.

Нормалната цена на тока бе 85 лв на мегават час, но достигна миналата година до 130 лв за мегават час! От Костовото правителство насам нито едно не защити обществения интерес. През целия този период бяхме терирозирани да си затваряме устата и да не казваме тези неща. 10 години трябваше да навеждаме глави, защото не давахме рушвети и спазвахме закона, категоричен е Гамизов. Всичко друго е форма на политическа корупция. Да, имам интерес в този бизнес, но той е да се прави всичко законно и да се постига по-евтина електроенергия. Време е нашите приятели американците да започнат да разследват сделката за ТЕЦ Марица-Изток.

Разговорът за сегашната висока цена на тока е ясен – нещата са се случили още преди 10 години. Тези неща са били покровителствани не само от политици, но и от ДАНС, смята Гамизов. Според него смяната на Трайчо Трайчов като министър била много правилна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 173| 6596 |09.07.2012 Ив. Костов: Премиерът е виновен за скока на тока . 101| 6214 |04.07.2012 Соцдепутати нападнаха ГЕРБ за цената на тока, отвръщат им с „Безбожници” . 72| 5734 |03.07.2012 Пощадили ни с тока; увеличението можело да е с 30% . 99| 6296 |01.07.2012 Борисов: Разпоредих на Дянков да компенсираме социално слабите за поскъпването на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads