Реклама / Ads
20| 7845 |06.04.2011 НОВИНИ

Я. Ганчев: Искаме отнемане на лиценза на Мтел!

.
Съдията, който гледаше делото в Градския съд срещу Мтел за монополизиране стана неприлично богат. Искаме отенемане на лиценза на телекома. Изготвихме промяна в Закона за електронните съобщения. Ние първи организирахме потребителски протест в България, каза за Frognews.bg Янаки Ганчев.
 
Той е шеф на УС на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги /АПТИУ/.

- Какво се случва с иска срещу Мтел?

- Нещата се развиват. Събираме присъединителните искове и ще дадем достатъчно време на потребителите, за да могат да се присъединят достатъчно хора, за да не затворим процедурата и после да получим обвинения, че е бил прекалено кратък срока. Искът, който искаме да заведем е за 100 млн. лв. и отнемане на лиценза на мобилния оператор.
- Това първият иск ли е който завеждате срещу оператора?
- Не, имаше иск за монополно положение, но в следствие на корумпираната ни съдебна система – преди 5 години шефа на юридическия им отдел спеше със  съдия от ВКС. А на първа инстанция в Градския съд съдията, който гледаше делото стана неприлично богат, в последствие стана председател на Градския съд, а после и съветник на президента. Няма да споменавам имена, това може лесно да се провери.
- Какво се случи след протестите, които организирахте?

- Протестите продължават, ще проведем такъв на 16 април от 12 часа с национално митинг шествие от театър Иван Вазов до НДК и ще продължават в този формат всеки месец. Ние постигнахме повече от очакваното, дори сме учудени как така се получава. Безпрецедентен е случаят не само за България, но и за Европа- потребителска организация да постигне такова нещо. Още повече, че у нас потребителската култура и практика е на едно от най-ниските европейски нива, ние сме с десетина години след останалите развити страни. В следствие на тези протести ние постигнахме изменение на глава 14 в Закона за електронните съобщения – това е глава „Потребители”. Нашата организация АПТИУ я написа, предстои това изменение да бъде гласувано. В резултат на това, че ние повдигнахме една тема, която беше табу, поради факта, че мобилните оператори са най-големите рекламодатели в медиите. Ние постигнахме няколко неща – поставихме темата в дневния ред на обществото, изменихме закона, направихме кардинални промени. Сега съществуващият дава възможност на телекомите да правят тези безобразия спрямо потребителите. Получихме подкрепа от омбудсмана на републиката, което помогна много, г-н Бойко Борисов също създаде екшън група в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения. Ние имаме визия и знаем как да я постигнем. Протестът на 20 януари т.г. беше първият протест на потребителите в България, след това има и други.
- Подкрепяте кандидатурата на Светльо Витков за президент – защо точно него?

- Ще ви цитирам едно наше съобщение – АПТИУ подкрепя Светльо Витков, защото да не се изложим пак:
Събрали са се животните на земята
да избират президент на гората,
накрая скункса дружно те избрали,
че вони после те разбрали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8328 |03.04.2011 Ж. Ганчев: 100 политици в затвора! . 7| 5179 |17.11.2010 Младенов: Искаме ПРО щит над цяла България . 1| 5548 |03.11.2010 Eколози: Искаме си Пирин! . 16| 6655 |08.10.2010 Сл. Бинев: Искаме "Сори" от Турция за 5-те века робство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads