Реклама / Ads
25| 6013 |01.12.2012 НОВИНИ

Гардиън: България: гнила политика, гнили домати

.
Българският поет Николай Колев с брада като на Толстой уведоми на 14 ноември шест водещи институции в страната си, че планира да замери всяка с по един домат, обвинявайки ги в корупция.
 

Това пише британският вестник "Гардиън" в редакционна статия, озаглавена "България: гнила политика, гнили домати", цитиран от БТА.

"Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието", цитира вестникът думи на Колев, който след като хвърли първия домат по парламента, бе връхлетян от 40 полицаи и арестуван.

Перспективите за доматена революция са малки, но Колев има своите основания, продължава вестникът. Според "Трансперънси интернешънъл" България е задминала ЕС като най-корумпирания член на ЕС, а Центърът за проучвания на демокрацията в София смята, че всеки месец българите плащат по 150 хиляди подкупа. Разпространени от Уикилийкс дипломатически грами показаха как организираната престъпност е минала отвъд подкупите и участва пряко в изборната политика. Премиерът Бойко Борисов, който обеща да се бори с корупцията по време на кампанията си, след три години на власт все още трябва да докаже, че е достатъчно твърд да действа, отбелязва "Гардиън".

Мнозина българи не зачитат страната си и имат повече доверие на ЕС. Вестникът добавя, че преговорите за присъединяване на България към ЕС са били прибързани и са оставили страната нереформирана. По Божията милост, пише "Гардиън", София няма големи дългове и националната икономика е стабилна. Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от българските домакинства се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите.

Според "Гардиън" "централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон". Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.

"Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подценява. Българите са прави да гледат към Европа, защото съдбата на България зависи много от това дали европейският проект ще се износи и дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и може би още малко домати", завършва статията на "Гардиън".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5484 |02.10.2012 МВФ за България: Слаб растеж, силна безработица . 5| 6406 |10.08.2012 Втори медал за България: Тервел взе бронз . 92| 6684 |21.05.2012 Обама хвали България: Справяте се! . 58| 7313 |27.03.2012 Форбс-България: Б. Борисов е най-влиятелният българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads