Реклама / Ads
0| 7223 |27.07.2016 НОВИНИ

„Гардиън”: България e топ износител на оръжия за Сирия, Йемен и Либия

.
България е сред големите износители на оръжия за Сирия, Йемен и Либия. Това става ясно от разследване на журналисти, цитирано от „Гардиън”.
 

Изданието посочва, че държави от Източна Европа дискретно са одобрили продажба на оръжия на страни от Близкия изток за последните четири години. Сделките са за над 1 милиард евро. Сега повечето оръжия се използват в конфликта в Сирия.

 

Хиляди автомати АК-47, миномети, РПГ-та, ракетни установки и картечници са продадени по нов канал за оръжия от Балканите към Арабския полуостров и съседките на Сирия. Подозира се, че повечето оръжия са отишли за Сирия, според екип от журналисти от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

 

В продължилото една година разследване са включени данни от износ на оръжие, доклади на ООН, проследяване на движението на самолети и оръжейни договори. Разследването разкрива как мунициите и оръжията са доставяни от Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния.

 

От ескалирането на конфликта в Сирия през 2012 година 8-те страни са одобрили износ на оръжия и муниции в размер на 1,2 милиарда евро за Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция – ключовите оръжейни пазари за Сирия и Йемен.

 

В миналото регионът не е купувал оръжия от държави от Централна и Източна Европа. Но през последните години е отчетен рязък скок на сделките, като най-големите споразумения са през 2015 година.

 

Одобрявани са лицензи за износ на оръжия, въпреки страховете на експерти и правителства, че оръжията могат да попаднат в ръцете на въоръжени групировки в Сирия, което е в нарушение на национални, на европейски и международни споразумения.

 

Сега оръжията от Източна и Централна Европа се използват от звена към опозиционната Свободна сирийска армия, но също има и в ръцете на бойци от ислямски групировки като „Ансар ал Шам”, „Фронтът ал Нусра”, ДАЕШ („Ислямска държава”), проправителствени сирийски сили и сунитски сили в Йемен.

 

На част от мунициите има записани произходът и датата на производство.

 

Коридорът за трафик на оръжие е открит през зимата на 2012 година, когато дузина товарни самолета, натоварени със закупени от Саудитска Арабия оръжия и муниции от югославската ера, излитат от Загреб за Йордания. Скоро след това се появяват и първите снимки с хърватски оръжия в Сирия. Хърватското правителство отрича информацията.

 

Това е само началото. Търговци на оръжия в Източна Европа закупуват оръжия от държавите си и после ги продават от Украйна и Беларус. От 2012 година двете разследващи организации са установили, че оръжия и боеприпаси за 806 милиона евро са изнесени от държави от Източна Европа само за Саудитска Арабия. Йордания си е осигурила пък за този период оръжия и муниции за 155 милиона евро, докато ОАЕ за 135 милиона евро и Турция – 87 милиона евро. Така за четири години са продадени оръжия за около 1,2 милиарда евро.

 

Почти 70 полета с оръжия са извършени до държави от Близкия изток през последната година. Белград, София и Братислава излизат като основни центрове за въздушния мост. Самолети от България и Словакия доставяли хиляди тонове неустановен товар от лятото на 2014 година във военни бази в Саудитска Арабия и ОАЕ.

 

Закупените от саудитите, от турците, йорданците и ОАЕ оръжия за Сирия са прехвърлени през два тайни командни центъра в Йордания и Турция. След това оръжията са транспортирани по път до сирийската граница или са пуснати по въздух с военни самолети. Знае се, че Рияд е използвал самолети за тази цел, пускайки сръбски оръжия на съюзниците в Йемен. Саудитите и турци се знае, че са предоставяли оръжия пряко на ислямистки групи, които не са подкрепяни от САЩ.

 

Вашингтон също е закупил и доставил голямо количество военни материали от Централна и Източна Европа за сирийската опозиция. От декември 2015 година три товарни кораба на американските военни са доставили оръжия в Сирия, отплавайки от пристанища в Черно море.

 

Около 4 700 тона оръжия, включително картечници, ракетни установки, РПГ-та, патрони, миномети, гранати, ракети и други експлозиви са доставени от България и Румъния във военни обекти в Йордания и Турция. На 21 юни тази година от България е отплавал американски кораб с 1 700 тона от същите оръжия към пристанище в Червено море. Анализът на журналистите показва, че чехословашки, югославски, сръбски, хърватски и български оръжия са използвани при тренировки и сражения в Сирия, Йемен и Либия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3928 |27.07.2016 България поема председателството на ЕС от 1 януари 2018 г. . 0| 4317 |26.07.2016 Терористът от Ансбах бил спокоен и смирен в България . 0| 4339 |26.07.2016 България и Гърция заедно ще обучават спецчасти на границата . 0| 9187 |26.07.2016 Скандал! Закриха Суперкупата на България, за да угодят на Домусчиев!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads