Реклама / Ads
5| 3567 |23.02.2021 НОВИНИ

”Гардиън”: Близо 7000 чуждестранни работници са загинали в Катар заради Световната купа

.
Скандал разтърси Катар, докато страната се готви да стане домакин на световното първенство по футбол през 2022 г. 6500 гастарбайтери от няколко азиатски държави са умрели в рамките на 10 години. Това означава, че средно по 12 души от Пакистан, Непал, Индия, Бангладеш и Шри Ланка са умирали всяка седмица, след 10 декември 2010 г., когато страната бе избрана за домакин на купата.
 

Връзката със домакинството на ФИФА и смъртта на работниците не е никак случайна. Катар започна бурна подготовка за първенството. През последните 10 години в страната текат огромни строителни дейности. Строят се нови седем стадиона, изградено е ново летище, пътища, инвестирано е в обществен транспорт, хотели и цял нов град, в който ще се проведе финала за купата през 2022 г. 


Всичко това изисква огромна работна ръка. 


Според разследване на британския в. “Гардиън” и информация на правителствени източници 5 927 гастарбайтери са загинали по време на работа в периода 2011-2020 г. Допълнителни данни на посолството на Пакистан в Катар показват още 824 души, загинали в почти същия период.  


Много от смъртните случаи не са включени. В статистиката не попадат някои държави, както и починалите през цялата 2020 г. Няма и разделение между самите професии или месторабота, но от в. "Гардиън" посочват, че вероятно става дума за много починали работници, които са били наети за изпълнение на точно тези големи инфраструктурни проекти, свързани с подготовката за Световната купа.


Всички тези разкрития изваждат наяве огромният провал на Катар да защити 2 милиона чуждестранни работници или дори да разследват причините за очевидно голямата смъртност в една много голяма група, съставена от млада работна ръка. 


Зад статистиката пък от друга страна стоят безброй трагични истории и очернени семейства. Те имат и проблем с това да получат и компенсации за смъртта на своите близки. 


37 смъртни случая са директно свързани със строежа на стадионите. 34 от тях не са записани като трудови злополуки. Сред най-честите причини за смърт на работници са записани като естествени. Често са свързани с нарушена сърдечна дейност или дихателни проблеми. Според данните на в. “Гардиън” 69% от загиналите работници от Индия, НЕпал и Бангладеш са били записани като такива. 


Такива заключения често са направени без да е извършена аутопсия. Това пречи да се предостави легитимно медицинско обяснение за причината, довела до кончината. 


"Катар продължава да протака по този неотложен въпрос и очевидно пренебрегва живота на работниците. Призовахме Катар да измени своя закон за аутопсиите, за да изисква съдебно-медицинско разследване на всички внезапни или необясними смъртни случаи и да приеме законодателство, което да изисква всички свидетелства за смърт да включват позоваване на значима в медицинския смисъл причина за смъртта", посочва Хиба Заядин, изследовател от Персийския залив за Human Rights Watch.


Правителството от своя страна вижда пропорционалност в броя на починалите работници спрямо работната ръка от чужбина. От там подчертават, че всички трудещи се имат достъп до безплатна и първокласна здравна помощ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3141 |16.02.2021 Републиканци за България - Варна сигнализира за замърсяване с отпадъци в близост до защитена територия . 10| 3158 |16.02.2021 Прокуратурата поиска глоба от близо 1 милион рубли за Навални . 19| 3908 |16.02.2021 Домусчиев призна: Като идеи сме най-близо с ДПС, активно помагат на бизнеса . 30| 4100 |10.02.2021 Борисов: България предлага предимства за чуждестранните инвеститори. А Microsoft, Tesa...?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads