Реклама / Ads
0| 4992 |30.08.2016 НОВИНИ

"Гардиън" разкри: ООН налива милиони на Асад и жена му

.
Башар Асад
ООН дава милиони на приближени на Асад. Сключва и договори на стойност десетки милиони долара с хора, близки до сирийския президент Башар Асад като част от програма за хуманитарна помощ, показва разследване на британския в. „Гардиън“. Бизнесмени, чийто компании са включени в списъка със санкции на САЩ и ЕС, получават значителни суми от мисията на ООН.
 

По същия начин средства получават и правителствени департаменти и благотворителни организации, в това число и организация на съпругата на Асад – Асма, както и друг приближен на държавния глава – бизнесменът Рами Маклуф.

По думите на ООН, организацията може да работи с малко на брой партньори, одобрени от Асад и също така прави всичко необходимо, за да осигури правилното харчене на предоставените пари. В същото време обаче според критици съществува опасност мисията на ООН в Сирия да бъде компрометирана. Според тях, предоставяната помощ се разпространява приоритизирано в контролираните от правителството части на страната, като също така парите на ООН помагат за поддръжката на властта, отговорна за смъртта на стотици хиляди цивилни. Според анализа на „Гардиън“, базиран на стотици документи на договори от началото на операцията на мисията през 2011 г., ООН е предоставила над 13 млн. долара на сирийското правителство за стимулиране на земеделието и селското стопанство. В същото време обаче ЕС забранява търговията с определените правителствени департаменти, получили средства заради притеснения за това как парите ще се харчат. ООН също така са предоставили най-малко 4 млн. долара на държавна компания за доставка на гориво, която също е в списъка със санкции на ЕС.

Световната здравна организация (СЗО) е дала над 5 млн. долара в подкрепа на националната кръвна банка на Сирия, която обаче е под контрола на министерството на отбраната. Според „Гардиън“ СЗО също така има съмнения за това дали закупените консумативи за кръвната банка ще достигнат до нуждаещите се или преди това ще бъдат предоставени за ползване на сирийската армия. В същото време две агенции на ООН имат партньорство със Сирийската тръстова благотворителна организация, чийто съосновател и председател е съпругата на президента Асма Асад. За организацията са похарчени общо 8,5 млн. от средствата на двете агенции.

От своя страна УНИЦЕФ изплаща 267 933 долара на асоциацията „Ал Бустан“, собственик на която е Рами Маклуф – най-богатият човек в Сирия. Той е братовчед на Асад и неговата благотворителна организация се свързва с няколко проправителствени военни групи. Маклуф е собствени и на телефонната компания „Сириятел“, която през последните години получава от ООН близо 700 000 долара. В същото време документи на ООН показват също, че агенции на организацията са правили бизнес с най-малко други 258 сирийски компании, изплащайки им суми от порядъка на 54 млн. долара, 36 млн. паунда и др. Според вестника, има вероятност много от тези компании да имат връзки с Асад и негови приближени.

 

Агенции на ООН са предоставили средства в размер на над 9 млн. долара на хотел „Четири сезона“ в Дамаск, който все още е една трета собственост на сирийското министерство на туризма – департамент, който също е в списъка със санкции на ЕС. „Когато сме изправени пред избор между това дали да доставяме стоки и услуги от бизнеси, които може да са свързани със сирийското правителство или да оставим цивилни без животоспасяваща помощ, изборът ни е ясен – нашият дълг е (да помогнем – бел. ред.) на цивилните в нужда“, заяви говорител на ООН, цитиран от „Гардиън“ и БГНЕС. По неговите думи, работата на ООН в Сирия принуждава извършването на трудни избори. В същото време от международната организация посочват, че те не са задължени да се съобразяват със санкции на ЕС или САЩ, а само с такива на самата ООН.

 

Според източници от ООН, съществува напрежение в отделните агенции по отношение на това какъв е обхватът на правителството на Асад върху помощите. Според друг източник на изданието екипът на ООН в Сирия „знаеше от първите дни на конфликта, че нито правителството, нито упълномощеният от него списък с местни сътрудници за партньорство с ООН могат да бъдат смятани за отговарящи на хуманитарните принципи за независимост, неутралност и непредубеденост“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9162 |03.07.2016 Цветанов разкри: Кандидатът за президент на ГЕРБ е силно свързан с нас . 13| 5428 |27.05.2016 Проф. Раденски за Фрог: БАН е като скъпа кола, потънала в прах, на която се налива масло . 1| 4247 |10.02.2016 Наливат още 3,5 млн. лв. за поредната реформа на администрацията . 37| 5955 |23.10.2015 Премиерът разкри: Арестувани са над 1000 дилъри на гласове и трафиканти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads