Реклама / Ads
16| 9083 |31.07.2010 НОВИНИ

„Гардиън” защитава 16 млн цигани в Европа

.
Има и щастливи цигани...
Eвропейският съюз прилага двоен стандарт спрямо циганите. Едно е отношението, когато се говори за техните права в страни от Източна Европа и друго към западната част.
 

Това обвинение отправи в. „Гардиън” в своя статия по повод масовото изгонване на роми от Франция. Атакуват се и промени в законодателството на различни страни, които дискриминират циганите.
Правозащитници разкритикуваха ЕС за това, че не обръща внимание на истинските проблеми, които на първо място карат най-голямото етническо малцинство в Европа да мигрира и предпочита да не критикува страните за нарушаването както на националните, така и на европейските закони в отношението спрямо циганите.
Критиките се появиха, след като Франция обяви, че ще задържи и депортира нелегалните ромски имигранти и ще унищожи стотици ромски лагери.
Междувременно стана ясно, че градските власти на Копенхаген са потърсили помощ от датското правителство за депортирането на около 400 цигани, а шведската полиция е изгонила роми в нарушение на законодателството на страната и това на ЕС, съобщава агенция „Фокус”.
В Белгия 700 роми бяха прогонени от Фландрия и принудени да се установят във френскоговорящата Валония.
Италия, която през 2008 г. обяви извънредно положение заради ромите и изгони хиляди от тях, главно от Румъния и България, продължава да прилага тази политика и до днес.
Германия е в процес на репатриране на хиляди ромски деца и младежи в Косово, въпреки предупрежденията, че там ги очаква дискриминация, лоши условия на живот, липса на достъп до образование и езикови проблеми, защото много от тях са родени в Германия и не говорят сръбски или албански.
В източноевропейските страни-членки на ЕС, като Чехия, Унгария, Словакия, Румъния и България, има множество случаи на широкоразпространена дискриминация срещу ромите, включително физически нападения, които се приемат за нещо нормално.
„Амнести интернешънъл” обяви, че ЕС не обръща внимание на „сериозното нарушаване на човешки права” спрямо циганите в Европа, които по някои данни вече са около 16 млн.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6993 |13.07.2010 Цигани биха пътник в автобус 309 заради забележка . 10| 10536 |27.06.2010 Циганите-със сателитни чинии, но без баня . 4| 4679 |16.06.2010 Цв. Цветанов: Хората са прави да се самозащитават . 2| 5052 |29.05.2010 В. Саръиванов намери работа на циганите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads