Реклама / Ads
16| 7046 |03.07.2010 НОВИНИ

Гърци ни изядоха сиренето и хляба

.
Грабят по 2 чифта маратонки, пълнят резервоарите на границата.
 

Поредното вдигане на ДДС с 2% в Гърция дойде като студен душ за гърците, но пък стопли сърцата на търговците в Петрич и Сандански, съобщава в днешния си брой вестник Стандарт. Собственици на хранителни магазини, бутици, кафенета и кръчми вече потриват доволно ръце и пресмятат печалбите от наплива на комшиите. "За едни брадва, за други сватба", твърдят петричани. И не крият вярата си, че ще станат нещо като Клондайк за жителите на Северна Гърция. Те и без това през последните три месеца идват все по-често да пазаруват в южния град. Купуват предимно хранителни стоки, но не отказват да се снабдят с евтини и качествени дрехи и обувки.

Истински бум в продажбите вече бележат хранителните магазини в Сандански. "Купуват сирене като за последно", радват се хората от града. И обясняват, че с гърците трудно говорят, но се разбират без грешка за цените. "Сиренето в Серес струва 14 лева за килограм, а ние им го продаваме за 6. Как няма да купуват", разсъждават санданчани. Те твърдят, че раздвижване има и в месарниците, като елините предимно търсят пилешко и свинско. "Вратните пържоли и те, и ние ги харесваме", смеят се хората в града.

На автогарата от сряда се срещат все повече гръцки рейсове. Най-страшно е в пазарните дни - сряда и събота. Тогава гърците се втурват на пазар и обикалят от магазин на магазин, за да сравняват цените. "Напоследък купуват много разсад за домати и краставици, защото у нас е с пъти по-евтин", твърди търговецът Никола Попов. "Редовно си купувам сирене и кашкавал от България. Всеки ден прескачам или до Петрич, или до Сандански. Бензинът за джипа също е български от няколко месеца насам", признава Георгиос Ефтимиос от Неа Врасня.

Гърците пазаруват и маратонки, работно облекло, бутикови дрехи, както и предмети за бита. Напоследък масово идват с микробуси и ги товарят с мебели - маси, столове, дивани. Защото са хем по-евтини, хем по-качествени. "Няма как скокът на ДДС-то и поскъпването на почти всичко в Гърция да не повиши потока от гърци насам. Разбира се, с пълна сила върви денталният туризъм, правят си зъбите в Петрич, че им е доста по-изгодно. На връщане към родината си не забравят и тези с леките коли, и тези с автобусите да ги заредят догоре с бензин, който е с лев по-евтин у нас", споделят петричани. В пазаруването обаче гърците много обичат да се пазарят. За целта те разчитат и на свои сънародници, които от години живеят в южния град. Те са нещо като агенти за гръцките купувачи и ги водят там, където цените са най-евтини. "Не искаме да злорадстваме на гърба на гърците. Но истината е, че без тях загиваме", казват и търговците на главната улица в курорта Сандански. Те твърдят, че жестоката криза в Гърция се усеща по поведението на чуждите туристи. Преди 2-3 години те не само идвали на шопинг туризъм. Но оставали за нощувка или две в курорта. Не пестели пари и често се заседявали в кръчмите и нощните заведения. "Сега това не е така. Гледат да пестят. Пълнят торбите с евтини храни, харесат си някоя дрешка, чифт обувки и поемат обратно към Гърция. Най-много да седнат да пият едно кафе в някое барче", разказват разочаровани хотелиери и кръчмари. (Владимир Симеонов, Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4975 |17.06.2010 С. Дянков: Не можем да разчитаме на помощ от ЕС като Гърция . 0| 4883 |15.06.2010 Броят хляба на промоция . 6| 5018 |11.06.2010 БДС за месото и хляба готов до края на годината . 4| 4864 |10.06.2010 Ситуацията в Гърция причина за ревизията в бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads