Реклама / Ads
12| 6063 |09.11.2011 НОВИНИ

Гърция бори фалита с открития на чудеса

.
Гробницата на Александър Велики и Ковчегът на завета най-вероятно се намират на гръцкия остров Тасос. Това съобщава grekomania.ru -информационен партньор на Министерството на културата и туризма на Гърция.
 

 
Ръководителят на изследователката група „Пития” Николаос Кумардзис съобщил, че за намирането на находките са помогнали любителски разкопки.

По думите му при разкопките в един от районите на остров Тасос се появили неочаквани резултати. Гръцките изследователи са убедени, че наистина става дума за гробницата на Александър Велики и за Ковчега на завета.

Александър Велики (Македонски) без съмнение е един от най-необикновените и загадъчни воини на всички времена. Едва 30-годишен, той управлявал една от най-големите империи на света.

След тежко пиянство в една лятна нощ той мистериозно се разболял. След 11 дни в треска Александър умрял на 32 години.

Учените и до ден днешен спорят за причината за смъртта му. Тялото на Александър не може да бъде изследвано, тъй като е изчезнало. По пътя към Македония погребалната процесия била нападната от един от пълководците на Александър, който искал да откара тялото в Египет. Векове наред тялото му се намирало в Александрия.

След смъртта си Александър бил почитан като бог. Римският император Август положил на ковчега златна корона и отрупал тялото с цветя. През 4 век гробницата мистериозно изчезнала.

Оттогава тя се счита за "свещен граал" за археологията. Има различни версии - от тази, че е разрушена по време на война или земетресение до споровете около празния саркофаг на владетеля в Британския музей в Лондон.

Мистерията около Кивота също никога не е преставала. Десетте Божии заповеди са написани на две каменни плочи. Първите плочи са строшени от Моисей. Вторите плочи са поставени в това, което знаем като Ковчег на завета – дървен ковчег, създаден специално за целта.

Ковчегът е направен от акация или ситимово дърво. Дълъг е около 43 инча (1,1 м) и около 27 инча (0,7 м) широк и висок. Има 2 златни колелца, закрепени за двата края, на които са закачени пръти, за да се пренася. Прътите трябва да останат на колелцата завинаги. Капакът отгоре е наречен капак на изкуплението. Върху него има два херувима с вдигнати нагоре криле, засенчвайки капака.

И до ден днешен има безброй теории за това какво се е случило с Ковчега на завета и къде се намира той днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 20319 |10.10.2011 Отварянето на Маказа – спасителен пояс за Гърция . 6| 5157 |03.10.2011 Закопчаха “Звезди”, пласирали момичета в Гърция . 28| 7183 |14.09.2011 Каролев отсече: Гърция да фалира! . 4| 5194 |13.09.2011 Гърция паникьоса Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads