Реклама / Ads
0| 4979 |17.11.2019 НОВИНИ

Гърция се готви за ежегодната масова демонстрация за годишнина от събитията през 1973 г

.
Пет хиляди полицаи ще бъдат разположени в Атина в неделя заради ежегодната масова демонстрация, отбелязваща годишнината от протеста срещу хунтата от 1973 г. Събитието редовно е съпроводено с насилие, твърдят властите.
 

Тази година изглежда протестът ще бъде доминиран от противопоставянето на новото консервативно правителство на Кириакос Мицотакис, избрано през юли с обещание за укрепване на закона и реда, информира БГНЕС.

 

Демонстрацията отбелязва 46-та годишнина от студентско въстание в Атинската политехника срещу подкрепената от САЩ военна диктатура, управляваща Гърция по това време.

 

През последните години демонстрантите използват годишнината, за да изразят противопоставяне на американския “империализъм” и суровите мерки за строги икономии, наложени на Гърция от международни кредитори след световната финансова криза.


Администрацията на Мицотакис вече стана обект на критики заради полицейски операции срещу анархистки групи и демонстранти.

 

Напрежение има и заради неотдавнашно изменение в закона, улесняващо проверките на полицията в университетите, което предизвика няколко студентски демонстрации.

“Ще бъдем там с 5000 офицери”, заяви полицейският синдикалист Ставрос Баласкас пред радио „Елада”.

 

Кметът на Атина Костас Бакоянис призова за уважение към града.

“На тази годишнина нека изпратим правилното съобщение. Не трябва да замъгляваме същността /на събитието – бел.ред/, която е борбата на младежта за демокрация. На тази годишнина нека покажем уважение към града”, написа той във Фейсбук.

Хвърлянето на коктейл „Молотов” – доста често срещано явление на демонстрации в Гърция – вече ще бъде наказуемо с до 10 години затвор, вместо с пет години, както беше преди това.

 

“Необходими са закони и разпоредби, за да могат гръцките граждани да се чувстват в безопасност”, заяви министърът на правосъдието пред депутатите преди гласуването на промяната на наказателната мярка от парламента.

 

Демонстрацията против военната хунта е ценна годишнина за много гърци, като през миналата година в нея са участвали над 10 000 души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3848 |11.11.2019 Нова глава в отношенията, Гърция ще отваря пътя на Китай към ЕС . 3| 4208 |11.11.2019 Висшият съдебен съвет на юруш се готви да прегласува избора на Иван Гешев . 33| 28615 |11.11.2019 Борисов заведе Херо Мустафа да разгледат газовата връзка между България и Гърция . 6| 4101 |11.11.2019 Борисов и Петкова ще проверият интерконектора Гърция - България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads