Реклама / Ads
8| 7557 |30.06.2013 НОВИНИ

Гърция осъди до живот шефа на хотел "Родина"

.
Българинът Васко Нинов, собственик на софийския хотел "Родина", бе осъден до живот в Гърция за наркотрафик, съобщи в. "Та неа". Присъдата бе произнесена късно в петък от съда в Солун. Заедно с него доживотни присъди получиха един испанец и един португалец.
 

Българинът Константин Георгиев - управител на хотел "Родина", а в миналото - консул на страната ни в Кипър, бе осъден условно на 10 години и веднага бе освободен. Четиримата обвиняеми бяха заловени преди година. Операцията бе с участието на американската Агенция за борба с наркотрафика, която следеше канала в продължение на четири месеца.

Групата бе заловена в Гърция на 12 юли 2012 г. със 168 килограма чист кокаин. Дрогата била внесена в контейнер на пристанище Солун в пратка със селскостопанска техника от Боливия. Тя била предназначена за фирма със седалище Солун, собственост на 51-годишния Васко Нинов, предава „24 часа”. Предполага се, че една част от кокаина трябвало да бъде прехвърлена на българското пристанище Варна. Останалата част вероятно била предназначена за гръцките острови. Според властите в Гърция трафикантите очаквали печалба от 15 милиона евро.

В колата на Нинов, шофирана от 59-годишния Константин Георгиев, бяха открити 36 килограма наркотици.

Пред съда в Солун испанецът и португалецът признали, че дали на Васко Нинов две чанти. Те обаче отричат в тях да е имало кокаин. Същото твърдят Васко Нинов и Константин Георгиев.

Нинов разказал, че испанецът му дължал 70 000 евро. Ставало дума за бизнес с безалкохолни напитки. Испанецът повикал собственика на хотел "Родина" на среща в Солун, за да си уредят отношенията. В лоби бара на местен хотел испанецът бил заедно с португалеца и с една жена, която споделила, че желае да инвестира в България и че желае да купи хотела на Нинов. Испанецът заявил, че тя е негов много близък човек и че тя ще уреди дълга. След което дал на българския бизнесмен две чанти. Час по-късно, цялата група била арестувана. В чантите, които испанецът дал на Нинов, били открити 36 килограма кокаин.

Предполага се, че неизвестната жена е била агент под прикритие на гръцката полиция. Тя е в неизвестност и не е открита въпреки настояванията на адвокатите на Васко Нинов.

Съдът повярвал единствено на показанията на Константин Георгиев, карал колата, в която пътувал и Нинов. Управителят на хотел "Родина" заявил, че е бил само шофьор и изобщо нямал представа какъв багаж пренася шефът му. Той не е присъствал на срещата в солунския хотел.

Интересното е, че Константин Георгиев в миналото е бил консул на България в Кипър. След това той напуска външното министерство в София и започва частен бизнес.

Испанецът признал, че е наркоман и че се занимава с наркотрафик. Докато бил следствен, той лежал в строго охранявания затвор "Коридалос" в Атина и се опитал да избяга оттам с фалшив полицейски документ, че е наредено освобождаването му. Измамата била разкрита в последния момент.

Произнесената присъда срещу групата е на първа инстанция. Всички осъдени имат възможност да обжалват пред още две инстанции, допълва "24 часа".

Ако наказанието бъде потвърдено, Васко Нинов ще лежи в гръцки затвор. Според законите на южната ни съседка осъден може да бъде екстрадиран едва след като изтърпи половината от наказанието на нейна територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5345 |27.06.2013 Софиянски: В Гърция гласуването е задължително, защо не и тук? . 27| 4689 |25.06.2013 Животновъдите плашат, че идват с тракторите . 0| 5878 |21.06.2013 Тежка катастрофа между два ТИР-а отне живот . 20| 5551 |18.06.2013 Животновъди от цялата страна готови за протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads