Реклама / Ads
11| 4592 |03.04.2008 НОВИНИ

Гърция отряза Скопие за НАТО, македонците бесни

.
Спорът за името на Македония между Скопие и Атина спря макетата за НАТО. Това стана ясно след закрито съвещания на срещата на върха на Алианса в Букурещ. Лидерите на НАТО се споразумяха да поканят Хърватия и Албания да се присъединят към блока.
 

Македония отпадна по настояване на Гърция. Грузия и Украйна също ще чакат. Срещу тяхното приемане много остро реагира Русия и е възможно натовските шефове да са направили компромис заради Москва. Позиция на въздържане към двете държави препоръча и германския канцлер Ангела Меркел. Тя призна, че става въпрос за навлизане в историческа зона на влияние на Русия.

govoritel_na_nato.jpg
 снимка Вяра Йовева

Говорителят на НАТО Джеймс Апатурай каза, че в момента има единодушие: Македония трябва да получи възможност колкото може по-скоро да започне преговори за присъединяване, но когато се разбере с Гърция за името си. НАТО няма отношение към този спор и затова организацията не може да се ангажира със срокове за предоставяне на покана, добави Апатурай.

Реакциите в Скопие са много остри. Мнозина смятат, че отношението към Македония е преднамерено. Наказаха ни, защото сме македонци, твърдят политически анализатори.

Шамарът обаче може да изиграе ролята на обединяващ фактор в страната, смятат други. Когато сме притиснати, ставаме единни, твърдят те.

"Позицията на Германия не се промени", съобщи дипломат, също цитиран от агенциите.

Никоя страна няма право на вето по въпросите на разширяването, заяви Апатурай, визирайки Русия. И добави, че Планът за действие за членство за Украйна и Грузия не е въпрос дали ще бъдат приети, а кога.

Джеймс Апатурай информира, че на работната вечеря Франция е потвърдила ангажимента си за увеличаване на военното си присъствие в Афганистан и ще изпрати един батальон в източната част на страната.

stanishev-nato.jpg

Българският премиер Сергей Станишев обаче не е дал окончателен отговор за увеличаване на нашия контингент в Афганистан. Няма информация и за участието ни в новосформиращите се сили за реагиране в Европа, в които трябва да участваме с хеликоптери. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4703 |03.04.2008 Големите в Европа подкрепят Гърция в спора й за името на Македоня . 1| 5645 |25.09.2007 Двама наши генерали оглавяват натовските мисии в Скопие и Тирана . 2| 5525 |31.08.2007 Кражба на документи с кодово име "София" диплят в Скопие . 2| 5242 |26.08.2007 Гърция продължава да гори, тридневен траур за загиналите в пожарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads