Реклама / Ads
2| 3874 |22.01.2020 НОВИНИ

Гърция за първи път има жена президент

.
Екатерини Сакеларопулу
Парламентът на Гърция избра бившата ръководителка на Държавния съвет и бивш председател на Върховния касационен съд Екатерини Сакеларопулу за следващ президент на южната ни съседка, съобщават гръцките медии.
 

63-годишната Сакеларопулу спечели подкрепата на 261 депутати в 300-местния парламент. Тя беше подкрепена от депутатите от управляващата партия "Нова демокрация", опозиционната лява партия СИРИЗА и лявоцентристкото Движение за промяна (Кинал).


Депутатите Андонис Самарас от "Нова демокрация", Трифонас Алексиадис, Никос Сирмалениос, Костас Зурарис и Александрос Мейкопулос от СИРИЗА и Константину Адаму от Мера25 не присъстваха по време на гласуването.


В отделни писма до председателя на парламента Костас Тасулас, Самарас, Алексиадис и Сирмалениос заявиха, че биха гласували за Сакеларопулу, ако бяха присъствали в залата.


Мандатът на Сакеларопулу е 5-годишен, като започва от 13 март, когато приключва мандатът на настоящия президент Прокопис Павлопулос. Тя ще бъде първата жена, държавен глава на Гърция.


Председателят на парламента Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 часа, за да обяви официално резултата от гласуването на следващия президент на страната.


Въпреки че президентският пост е церемониален, изборът на Екатерини Сакеларопулу от страна на гръцкия премиер Константинос Мицотакис дава ясен сигнал, че в Гърция нещата се променят по отношение на равенството между половете, коментират гръцките медии. Изборът за най-високата длъжност в страната "почита както правосъдието, така и съвременната гръцка жена", заяви Сакеларопулу при приемането на номинацията.


"Приемам предложението и ако бъда избрана, ще посветя всичките си усилия да изпълнявам това високо задължение, както е определено в конституцията", увери дългогодишната съдийка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4846 |21.01.2020 Гърция ще си връща емигрирали със заплати по 3000 евро . 1| 4392 |19.01.2020 Първите сигнали за екопрестъпления в Италия са от зората на 90-те години . 2| 4190 |19.01.2020 В Гърция арестуваха българин за продажба на бебета . 2| 4308 |15.01.2020 За първи път: Папата назначи жена на висш пост във Ватикана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads