Реклама / Ads
3| 4793 |10.11.2017 НОВИНИ

Гърция протестирала срещу лъва пред НДК

.
Източник: БГНЕС
Гърция е протестирала срещу бронзовия лъв, поставен пред НДК. Лъвът подпира с лявата си лапа щит-карта на Санстефанска България, на която като български са изобразени днешни гръцки земи, включително град Кавала. Протестът е бил заявен пред наш дипломат в Атина.
 
Лъвът е част от войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски полк, създаден през 1934 г., в чест на загиналите военнослужещи в Първата и в Балканската войни.

Атина възприема връщането на лъва като провокация и лош сигнал в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС. Гръцката страна обръща внимание и на речта на българския военен министър Красимир Каракачанов при откриването на паметника, в която се посочва, че българската армия се бори за освобождението на всички българи на всички територии, съобщава още сайтът "Гласове".

„Ако се вгледате в щита на лъва, ще стане ясно на всички – дори и такива, които по време на празници се срамят да излагат политическите си убеждения, за какво се бори българската армия и за какво воюваха и загиваха войниците - каза тогава Каракачанов. - Воините на Първа и Шеста дивизия загинаха по полетата на Балканския полуостров не заради някакви политически убеждения на един или друг, не заради някакви идеологии, а загинаха, за да осъществят завета на Левски, че ние, българите, искаме да живеем свободни. Няма друга война, в която българският воин да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без страх, защото той е възпитан да положи костите си пред олтара на общоосвободителната идея. Дълго време в нашето общество се водеха спорове къде да бъде сложен този паметник, а днес се решава една несправедливост – сложен е там, където му е мястото. Да живее България и нека никога да не забравяме какво ни обединява, а то е нарисувано на щита на лъва“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3936 |09.11.2017 Турция залови 575 мигратни край Одрин преди да влязат у нас и в Гърция . 1| 4194 |06.11.2017 Махат касите по магистралите в Гърция . 0| 4302 |27.10.2017 Най-много пътуваме към съседите си-Гърция, Турция и Сърбия, сочи НСИ . 0| 5313 |14.10.2017 Балканите пак се разтресоха-трусове в Гърция, Турция и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads