Реклама / Ads
17| 6966 |19.11.2013 НОВИНИ

Гърция затвори границата си с Турция, а ние не?

.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов
Защо Гърция затвори границата си, а ние - не? Гърците направиха това през май миналата година. Издигнаха стена. А ние какво правим?
 

Това попита председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването "Гореща точка" по TV7. България е приела 600 000 бежанци от войните. Сега проблем са ни 10 000. Трябва да кажем, че едва половината от бежанците са от Сирия - около 5200. Другите са от Алжир, ЧАД, Мали. Ето това са бежанците у нас.

От преди година имаше доклади за вълната, но предишното правителство не взе мерки. Причината е, че вече 24 години България се управлява от една и съща банда, облечена в различни цветове. ДАНС отдавна са дали доклад за бежанската вълна. За три години 500 000 бежанци са отишли в Гърция и тя затвори границите. Ние защо и какво чакаме, попита Каракачанов.

Според Божидар Димитров, дори да е имало индикации за увеличаване на миграционния поток, българските власти са очаквали той да ни подмине. Историкът смята, че обвиненията към държавата ни в ксенофобия са силно преувеличени и освен в района около ул. "Пиротска" в столицата, напрежение другаде няма. Нормално е хората да се страхуват на фона всичко, което се случва по света, заяви проф. Димитров.

Гостите в студиото се обединиха около няколко мерки, които според тях правителството трябва да предприеме за ефективно справяне с бежанската криза у нас. Трябва да продължи изграждането на стена по границата с Турция, смята проф. Димитров, а Каракачанов призова директно за затваряне на границите.

И двамата са на мнение, че бежански лагери трябва да се изграждат по граничните райони, а не във вътрешността на страната, където има опасност от ескалация на населението. Имигрантите, които нямат основание да бъдат у нас, трябва по най-бързия начин да бъдат екстрадирани. Ако родните им страни откажат да ги приемат обратно, България да въведе строги рестрикции за редовите граждани на тези държави, категоричен е Красимир Каракчачанов.

Каракачанов упрекна и българският еврокимисар Кристалина Георгиева, която не се застъпва за страната си достатъчно силно. "Комисарката ни даде 35 млн. евро за Филипините, а 6 млн. евро за нас. Защо? Българската граница трябва да е затворена и потокът да минава през пунктовете. Турция ги насочва към България и това е повече от ясно. Просто ние трябва да ги филтрираме. Основно бежанците у нас са сирийски кюрди, защото Турция не ги желае", добави лидерът на ВМРО.

Като формула за решаване на проблема историкът Божидар Димитров посочи бързото издаване на бежански статут. "Даваме им бързо статут и те си заминат към други страни в Европа. Нашата беднотия не ни позволява да ги задържаме дълго. Просто трябва държавата да си влезе в ролята", обясни Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4981 |13.11.2013 Пак дете от България в ромски лагер в Гърция . 15| 5503 |06.11.2013 Закопчали Аладин на границата от гръцка страна; имал и помагач . 1| 8775 |05.11.2013 Тежка катастрофа между ТИР-ове затвори пътя Русе-Бяла . 12| 9049 |29.10.2013 Турската NTV: България огражда с телена ограда границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads