Реклама / Ads
22| 4958 |11.01.2009 НОВИНИ

Газ (не) потича към България

.
Указанията да започне подаване на украински природен газ за Молдова били дадени на 10 януари. За България било необходимо доставките да се съгласуват с Румъния, през чиято територия ще премине природният газ.
 

 

България и Молдова започват да получават украински природен газ от тази сутрин, обяви руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирайки неназован представител на "Укр-транс-газ", фирма отговаряща за магистралните газопроводи. Той потвърдил, че указанията да започне подаване на украински природен газ за Молдова били дадени на 10 януари.

За България било необходимо доставките да се съгласуват с Румъния, през чиято територия ще премине природният газ. Общото количество на украински природен газ за България и Молдова ще е 3,5 милиона кубически метра дневно.

Транзитът пък на руски природен газ за Европа може да бъдат възобновен след 36 часа, според чешкия премиер Мирек Тополанек, който преговоря в Киев с украинския премиер Юлия Тимошенко. Украйна била изпълнила всички условия, за да възобнови Русия доставките на руски газ.

Пътят за възобновяването на руските доставки към ЕС беше разчистен, след като по-рано тази нощ Украйна постави подписа си под протокол между нея, Русия и ЕС за мониторинг на транзита на руския газ през украинската територия. Въпреки протокола обаче спорът между Москва и Киев за доставките на руски газ за Украйна си остава, твърди Франс прес. След три дни преговори двете страни не успяха да се споразумеят по какви цени Русия ще доставя природен газ за Украйна през 2009 г.

Междувременно вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви по БНР, че през последните дни имало голям напредък в преговорите между Русия и Украйна в резултат на силен натиск от страна на ЕС. Калфин призна, че България е в най-тежко състояние.

Стана ясно още и, че хранилището в Чирен е разширено с една трета, а сега тече конкурс за проектант за допълнително разширяване. Имало възможности за строеж и на второ хранилище. Проблемът в България обаче не бил в, а резерв това, че газовата ни система няма връзка с газовата система на съседните страни. Една връзка с Румъния би била добра, защото тя имала ресурси, резерви и възможност да внася газ и от Унгария. Връзката пък с Гърция щяла да даде възможност да се ползва газ по газопровода Турция – Гърция.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5036 |08.01.2009 „Таймс“: Зъзнеща България иска пускането на спрян ядрен реактор . 16| 4772 |06.01.2009 България пред газова криза . 3| 10826 |03.01.2009 Сняг затрупа половин България . 0| 7999 |29.12.2008 Южна България се разлюля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads