Реклама / Ads
26| 5426 |18.01.2009 НОВИНИ

Газът тръгва в понеделник. Продадоха картина на Путин за 1,1 млн долара

.
Транзитът на газ за европейските потребители ще бъде възстановен в най-скоро време. България ще е сред първите получатели. За това са се договорили руската и украинската страна след дълги и тежки преговори в Кремъл.
 
Новината пред журналисти късно в първите часове на 18 януари обяви лично премиерът на Русия Владимир Путин, съобщава РИА новости.

На свой ред премиерът на Украйна Юрия Тимошенко обясни, че на шефовете на Газпром и Нафтогаза е разпоредено да подготвят през неделния ден папката с документите, които Москва и Киев ще подпишат в понеделник.

„Веднага след като сложим подписите си под документите, ще потече и газът към Европа", допълни Тимошенко.

Газовият спор между двете страни се разгоря още през декември 2008 и до днес не се виждаше изход от него. Заради пререканията бяха спрени доставките на синьо гориво за Европа, от което най-много пострадаха Балканите и в частност България.

kartini.jpgВ понеделник българският премиер Сергей Станишев ще получи от Москва официалното решение за пускане на газа.

Докато в Кремъл се водеха тежки преговори за газовата криза в Европа, в Санкт Петербург картина на Владимир Путин бе продадена на търг за рекордната сума от 37 млн рубли, равни на около 1,1 млн долара. Картината станала притежание на милионерката от Москва Наталия Курникова, собственичка на галерия на улицата на милионерите в руската столица, в която се излагат произведения на художници авангардисти. „Това е уникална картина на супер известна личност, която е първа и вероятно последна негова творба", заявила след търга щастливата Курникова.

За 11,5 млн рубли пък е била закупена картината на Валентина Матвиенко „Виелица".

Общо 70 млн рубли бяха събрани от покупката на картини, дело на известни руски личности. „Очевидно кризата не се отразява на пазара на естравагантни творби", коментира един от присъстващите журналисти. Frognews.bg

Текст към снимка: Двете най-скъпи картини: "Узор" на Путина и "Метель" на Матвиенко 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4728 |13.01.2009 Газът тръгна от Русия, но спря в Украйна . 3| 4668 |13.12.2008 Газът тръгва надолу, парното и то . 22| 5980 |30.10.2008 К. Паскалев: Лидерите на БСП си тръгват само, когато сами пожелаят . 12| 5344 |29.09.2008 Газът - най-евтин в България; трябвало да се вдига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads