Реклама / Ads
19| 6252 |05.12.2013 НОВИНИ

ЕК: Газопроводът "Южен поток" нарушава законите на ЕС

.
Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток", сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени. Това заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде сайтът EurActiv.
 

Борхард заяви, че ЕК е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони.

"Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство", добави той.

Затова преговорите по изграждането на тръбата трябва да започнат буквално от нулата. Руското енергийно министерство вече е сезирано по случая. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил специално писмо в Москва.

Според EurActiv, който дава подробно резюме на срещата, тя е протекла в доста остър тон. Клаус Дитрих Борхард, директорът за енергийните пазари в ЕК, е посочил три съществени проблема в междуправителствените споразумения, сключени от Русия с членките на ЕС България, Австрия, Гърция, Словения, Хърватия и Унгария и асоциираната Сърбия.

Първият е правилото за разделяне на собствеността - т.е. този, който предоставя и транспортира газа, не може да е и производител, тъй като това води до заплаха от налагане на монопол. Вторият е липсата на гаранции за достъп на трети страни - т.е. други производители да могат да я ползват на конкурентни начало. И третият е свързан с тарифите, които не бива да са различни за различните доставчици на газ.

На срещата са присъствали заместникът на Новак Анатоли Янковски и един от директорите на "Газпром" Александър Медведев, както и сръбският енергиен министър Зорана Михайлович (България е била представена от служители на Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката). От думите на Медведев, които са цитирани, става ясно че Русия не възнамерява да предоговаря условията. "Нищо не може да попречи на строителството на Южен Поток", е заявил Медведев пред журналисти. Руската страна твърди, че тъй като тръбата не е изцяло в ЕС, междуправителствените договори са с по-голяма тежест от европейското право.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6049 |29.11.2013 Освободеният шеф на НЕК ще отговаря за "Южен поток" . 9| 5672 |25.11.2013 За "Южен поток" решава "Газпром" . 10| 6805 |19.11.2013 Газ от "Южен поток" потича за България през 2015 г. . 13| 7432 |17.11.2013 Трасето по "Южен поток" пълно с археология

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads