Реклама / Ads
4| 4644 |27.11.2019 НОВИНИ

Газова връзка Финландия-Естония удря цените на Газпром

.
Източник: БГНЕС
Интерконекрът, който ще свърже Финландия и Естония през януари, ще отслаби позицията на Газпром в региона на Балтийско море и може да доведе до ценова конкуренция, заявиха собствениците на газопровода.
 

Газопроводът Balticconnector ще помогне на Финландия да диверсифицира доставките на газ, които сега са единствено от Русия. Страната на Санта Клаус ще може да изпомпва газ до Прибалтика и да доставя втечнен газ (LNG), произведен от литовския терминал в Клайпеда, съобщи "Офнюз".

 

Въпреки че тръбата ще бъде отчасти запълнена с руски газ, в проекта ще инвестира предимно Европейският съюз, който ще осигури 75 % от общите разходи, които са 300 млн. евро. Собствениците финландската компания Ваltіс Соnnесtоr и естонската Еlerіng ще финансират останалата част.

 

Поради липсата на други доставки от тръбопроводи в Европа при откриването на Balticconnector ще се осигури доставка само на газ от руски входни точки във Финландия и Прибалтика, както и втечнен природен газ, идващ от Kлaйпeдa или от подземното газонаходище на Литвия Incukalns.

 

Цените на суровината са различни по договорите за доставка с Финландия и Прибалтика, а стойността на вечнения газ варира спрямо глобалния пазар.

Увеличението на предлагането на LNG вече намали дела на Газпром на европейския пазар.

 

Собствениците на тръбата заявиха, че Газпром може да наложи промени в цените във Финландия, за да се конкурира с LNG.

 

"Договорите на Газпром са рaзлични за различните страни, което води до конкуренция", коментира Еркиу Сап, мениджър за развитие на пазара в Elering.

Изпълнителният директор на Ваltіссоnnесtоr Xepĸo Πлит също очаква по-ниски цени от Газпром.

 

Предвижда се свързващият тръбопровод между Литва и Полша да бъде завършен до края на 2021 г., с което да бъде осигурен физически достъп до газовата инфраструктура в Централна Европа.

 

Така цените на Газпром могат да бъдат подложени на допълнителен натиск от 2022 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3715 |20.11.2019 Газова бутилка взриви апартамент в Добрич, собственикът е пострадал . 33| 28663 |11.11.2019 Борисов заведе Херо Мустафа да разгледат газовата връзка между България и Гърция . 1| 4353 |11.11.2019 Григор Димитров: С Агаси имаме специална връзка, нямам половинка до себе си . 0| 3642 |04.10.2019 Гърция и Турция се договориха за директна връзка по миграционния проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads