Реклама / Ads
16| 6576 |20.01.2013 НОВИНИ

Газовият пищов скри искането на Доган за мултиетническа България

.
Вчера, 19 януари, 25-годишният бургазлия Октай Енимехмедов нападна с пистолет лидера на ДПС Ахмед Доган по време на речта му на Осмия конгрес на партията.
 
Мъжът натисна два пъти спусъка, но не успя да произведе изстрел, след което беше обезвреден светкавично и арестуван.

В студиото на "Насреща Люба Кулезич" журналистите Николай Бареков, Огнян Стефанов и Георги Атанасов изложиха своите версии за покушението срещу Доган.

"Ситуацията е шокираща! Ако някой е искал да прави сценарий с покушение, той е успял", заяви изпълнителният директор на TV7. "Замислих се колко са родните политици, чиято публична екзекуция може да разтресе държавата и със сигурност Ахмед Доган е на първо място в списъка. Самият факт, че някой му посяга не е случаен и трябва да излезем от версията, че това е инсценировка", коментира Николай Бареков. Той направи паралел между вчерашния опит за покушение срещу лидера на ДПС и случая със смъртта на Ахмед Емин, който не е докрай разплетен. Бареков припомни, че ключова фигура в тази история е Касим Дал, който имаше вътрешнопартийни борби с Доган за председателския пост.

Огнян Стефанов заложи на личния мотив на нападателя като основна версия за покушението. Журналистът имал сведения от свои източници, на базата на които предположи, че Октай Енимехмедов е очаквал кариерно развитие, за което му е сътрудничила и неизвестна жена, но работата се е провалила. Стефанов опроверга твърдението, че Касим Дал има нещо общо със случая, като заяви, че той не би действал по толкова евтин начин.

Георги Атанасов се солидаризира с версията на Огнян Стефанов, че мотивът на нападателя е личен и посочи, че трудно можем да намерим организационна схема в този насилствен акт.

Гостите в студиото бяха единодушни, че каквито и да са били мотивите на Енимехмедов, опитът за покушение ще даде силен политически тласък на ДПС и ще затвърди позициите на Ахмед Доган.

"Този акт скри втората част от доклада на Ахмед Доган и в тази втора част има акцент върху това, че той се е запознал с обвиненията за радикален ислям и че счита, че те са същите, които е имало срещу него от Държавна сигурност, когато е бил пратен в затвора. Доган настоява за мултиентическа държава, което е супер опасно", разкри Огнян Стефанов. Той прогнозира, че оттук нататък ще станем свидетели на неща, които не сме виждали от 10 ноември  1989 г. насам.

В доклада си Доган предрича перманентна политическа криза в следващите пет години, посочи Николай Бареков. В тази връзка и моите очаквания са негативни, призна изпълнителният директор на TV7.

В предаването се включи Ботьо Ботев - криминалистът, разследвал убийството на Андрей Луканов, който понастоящем е директор на отдел "Вътрешен контрол" към Столична община. Във версията си той също заложи на личния мотив на извършителя, но подчерта, че всякакви предположения са несериозни в толкова ранен етап от разследването.

"За да се разкрие истината, трябва да се изходи най-вече от това, което е станало на самото произшествие. Все пак е абсурдно да тръгнеш с такова оръжие да правиш политическо убийство", коментира Ботев.

Бившият водещ офицер на Ахмед Доган в ДС, полк. Марин Маринов, пък заяви, че докато лидерът на ДПС не бъде ликвидиран физически, силите, които искат да го няма, ще продължат с опитите си. Доган е мразен човек - не го обичат нито българите, нито турците, добави той и заложи на връзка на кръговете около Осман Октай с опита за убийство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6246 |25.11.2012 Здравната каса бе осъдена за дискриминация . 3| 5310 |29.10.2012 Европа ни съди за дискриминация при раждане . 12| 5621 |08.10.2012 ЕС: Ограниченият трудов пазар за българи не е дискриминация, а държавна политика . 12| 5361 |22.09.2012 Скрили катастрофа на кмет от ГЕРБ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads