Реклама / Ads
2| 5071 |17.03.2009 НОВИНИ

Газпром не иска да участва в изграждането на "Набуко"

.
Руската газова компания смята да реализира свой собствен проект. "Набуко" бе изключен и от приоритетните обекти на Европейския съюз.
 

 

"Ако гониш два заека, няма да хванеш и един, ние имаме "целеви заек" и ще гоним него - заяви зам. - шефът на Газпром А. Медведев. Според него търсенето на природен газ през 2020 година ще надвишава предлагането. Европа ще има нужда от допълнително количество в размер на 100 милиарда кубически метра. Газапроводи обаче за доставянето му няма. Заместник шефът на Газпром заяви още, че в никакъв случай не желаят провалянето на "Набуко". "За разлика от хората, които стоят зад проекта Русия разполага с всичко нужно за да реализира свой собствен - природен газ, необходимите пазари, както и съответен технически опит" - каза Медведев. В същото време член на Съвета на министрите на ЕС съобщи, че "Набуко" е изключен от списъка на проектите, подлежащи на финансиране по отделни пера за сметка на неизразходваните средства от бюджета на ЕС.

„Набуко“ е името на бъдещ газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария. Газопроводът ще бъде с обща дължина 3300 км. Предвиденият годишен капацитет е 13 милиарда кубически метра газ. След стартирането на алтернативния руски проект Южен поток се очаква бързо развитие и по този мегапроект.
Проекта се осъществява от компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH, учредена през 2004 във Виена. Първоначални акционери в компанията са:
* OMV (Австрия)
* MOL (Унгария)

* Transgaz (Румъния)
* BOTAŞ (Турция)
* Булгаргаз (България)
Всички учредители имат по равен брой от акциите. През февруари 2008 в дружеството влиза и компанията RWE (Германия), която също получава равен дял в проекта, за сметка на дяловете на останалите участници.[2] През същото време френската компания Gaz de France получава отказ за включване в проекта, въпреки заявеното желание, а Газпром и OMV договарят смесено дружество с по 50% участие, което ще управлява газовия разпределителен център в Баумгартен (Австрия).
Очаква се газопроводът да бъде завършен през 2013 година, а цената му се изчислява на около 4,6 млр. евро. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5107 |13.03.2009 Николай Цонев участва в среща на министрите на отбраната от ЕС . 27| 4597 |03.12.2008 ГЕРБ ще участва самостоятелно на следващите избори . 20| 5806 |27.10.2008 Б. Борисов участвал във възродителния процес . 4| 4688 |03.08.2008 ЛИДЕР се готви да участва във властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads