Реклама / Ads
6| 6055 |07.09.2012 НОВИНИ

"Газпром" отървава глобите?

.
"Газпром" най-вероятно ще се отърве без санкция при антимонополното разследване на Еврокомисия. Разногласията могат да се решават чрез преговори, заяви Бела Ковач, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, цитирана от "РИА новости".
 

Преди дни Европейската комисия обяви, че ще разследва руския газов гигант за нарушаване на конкуренцията. Има подозрения, че "Газпром" пречи на диверсифицирането на газовите доставки и налага на своите клиенти необосновани цени на газа, като ги обвързва с цените на петрола, заявиха от Брюксел, съобщава Стандарт. Разследването се фокусира върху дейността на компанията в осем държави, сред които е и България.
 

Според европейските регламенти фирми, които са уличени в злоупотреба с господстващо положение може да бъдат глобени с до 10% от годишните си приходи от продажбата на продукта в страната, където са извършени нарушенията. Руски анализатори изчисляват, че "Газпром" може да отнесе санкция в размер на $ 4 млрд. Евродепутатът Бела Ковач обаче смята, че това няма да се случи и прогнозира подобряване на отношенията между ЕС и Русия, особено по отношение на премахването на визовия режим. 

Евроексперти коментират, че разследването на Еврокомисията може да отнеме доста време. 
На 6 и 7 септември делегация, водена от председателя на Европарламента, бе на визита в Русия по покана на Държавната дума. Гостите от Брюксел посетиха и централния офис на "Газпром". 


Компанията ни спазва правилата за дейност в страните, с които работи, и разчита на обективност в антимонополното разследване на Еврокомисията, заяви Владимир Марков, който е член на управителния съвет на руския газов холдинг. Ние се занимаваме изключително със стопанска дейност и правим това според правилата в страните, в които работим, дори и тези правила да не ни харесват, като например третия енергиен пакет, посочи той. Марков отбеляза, че делът на „Газпром” на европейския пазар е по-малко от една трета и съответно холдингът не може да бъде смятан за монополист. Марков посочи, че Европейската комисия извършва такива разследвания и във връзка с други компании, работещи в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7909 |02.04.2012 Дилян Добрев: Не сме обещавали нищо допълнително на "Газпром" . 24| 6143 |24.02.2012 Р. Плевнелиев иска от правителството да договори с "Газпром" добри цени . 14| 6454 |03.05.2009 Светнали сме "Газпром" да не играе на парче за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads