Реклама / Ads
Frognews
4| 3454 |31.01.2019

„Газпром“ заяви интерес към България

.
„Газпром” подаде заявление по проекта за резервиране на капацитета на газопровода за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, предава ТАСС.

"Газпром" взе участие в провеждането на Фаза 3 от процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“, стартиран от "Булгартрансгаз" ЕАД за разширяване на националната газопреносна мрежа на България от българо-турската до българо-сръбската граница и подаде заявление за резервиране на необходимия капацитет ", заявяват от управлението на компанията, припомня БГНЕС.

 

В края на 2018 г. министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова обяви, че страната е готова да стартира проекта за газопровода „Турски поток” на своята територия, а българският парламент промени енергийната си стратегия, за да започне изграждането на газопровод.

 

По-рано днес "Булгартрансгаз" обяви, че е признала за успешен икономическия тест по третата фаза на процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“. В резултат на това компанията е взела окончателно инвестиционно решение за реализация на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система в посока българо-сръбската граница, съгласно който тя ще сключи обвързващи споразумения с кандидатите, подали заявления.

 

Компанията заяви, че три компании са подали заявления за резервиране на газови обеми. След приключване на строителството и пускането на тръбопровода в експлоатация, други фирми също ще могат да резервират капацитета на газопровода.

 

Прогнозата за инвестиционните разходи при реализация на проекта на проекта, възлиза на 2 767 115 441 лв. (около 1,4 млрд. евро). Средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на допълнителна инфраструктура в съответствие с плановете за развитие на нови газови потоци в региона. По-голямата част от средствата ще бъдат насочени към газопровода със Сърбия с дължина 484 км, изграждане на две компресорни станции и газопровод в рамките на 11,5 км от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа“.

 

Очаква се годишният доход на компанията "Булгартрансгаз" при успешното изпълнение на проекта да достигне около 360 милиона лева (около 180 милиона евро).

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. КПКОНПИ не видя конфликт на интереси и при Султанка Петровa 1| 3593 |27.01.2019 . Калоян Паргов: Умението за защита на националния интерес е основен критерий за избор на кандидати за евродепутати 0| 3063 |20.01.2019 . Ивайло Калфин: Несериозно е да молим ЕС да ни защити интересите след Брекзит 3| 3611 |16.01.2019 . Д. Божилов за Фрог: Прокуратурата се е активизирала в услуга на частни интереси 3| 4072 |15.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ