Реклама / Ads
14| 4550 |07.10.2015 НОВИНИ

Гечев: Докато България слугува на силните от ЕС и САЩ, другите държави печелят

.
Румен Гечев
Въпреки предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за приемането на решение за позиция на България срещу санкциите, последвали конфликта в Украйна, управляващото мнозинство в НС отказа да се приеме такова.
 

„Въпреки многобройните ни опити тази тема да влезе за дебат в НС, управляващите отказвахте. Дори и да гласувате против, започнахме дискусията и се надявам да има продължение, МС да чуе, външният министър и премиерът да чуят днешната дискусия и да направят възможното  в близките седмици и месеци да бъде заета една по-адекватна и отговаряща на българските интереси страна”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин.

 

„Нашето предложение  е балансирано и няма да доведе до ситуация, в която България би изглеждала като страна, която рязко излиза от европейския компромис”, обясни той. По думите му трябва да признаем, че икономическите санкции, наложени на Руската федерация, не са довели до желания резултат. „Ако днес има подобрена среда на сигурността в източна Украйна, то не е в резултат на санкциите, а на засиления политически диалог, който беше реализиран, въпреки тях между някои страни членки на ЕС и ръководството на Руската федерация”, обясни Вигенин. Той допълни, че левицата предлага България като една от страните, които от самото начало на кризата има балансирана позиция и в същото време изпитва тежки загуби в резултат на санкциите, да се опита да предложи план за тяхното поетапно  отпадане в Съвета по Външни работи и да се търси вариант на договорено с Руската федерация поетапно отпадане и на контрасанкциите.

 

„Отпадането на санкциите срещу руските парламентаристи по думите му е повече от логично, защото в една напрегната ситуация междупарламентарната дипломация само би спомогнала. „Черният списък значително затруднява възможностите за междупарламентарен диалог. Това е контрапродуктивно”, заяви бившият външен министър.

 

„Всички знаят, че когато става въпрос за политика и санкции, става въпрос за много пари”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Петър Кънев. Той продължи, че България ще загуби от санкциите, за разлика от всички други, които в Брюксел крещят срещу Русия. „Има 18% ръст на търговията между САЩ и Русия, докато нашите стоки стоят в България, няма как да ги продадем и стоките на много европейски държави ни изместват от пазарите”, обясни Кънев. Той подчерта, че докато политиканстваме на тема Крим, Северен Кипър, Косово и други, хората си продават стоките и завоюват пазарите. Депутатът от левицата добави, че само за месец август има 30 хил. по-малко руснаци в България, а търпим много загуби и от директния износ.

 

Кънев припомни, че на 15. 05. 2015 г. е отправил питане към министър Лукарски „Защо българо-руската смесена комисия не заседава?”  и е получил отговор, е че октомври месец ще се проведе такава, а за момента няма. По думите му България е единствената държава, която има двама съпредседатели – министърът на икономиката и министърът на енергетиката, а една година не успяхме да определим и 1 човек, който  да отговаря за тях. Кънев подчерта, че в момента 6 държави подготвят такива смесени комисии, от които 2 са членки на ЕС, а 3 други членки имат такива под друга форма.

 

По думите на депутата от левицата проф. Румен Гечев, докато България слугува на политическите декларациите на Великите сили, те увеличават търговията и инвестициите в Русия. „Докато България безропотно се съгласи да премести Южен поток през Турция, Русия и Германия се подготвят да удвоят доставките на природен газ от Русия за Германия от 55 млрд. на 110 млрд. кубически метра годишно”, каза още той. Гечев подчерта и че значително расте износът от Германия към Русия на машини и леки автомобили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4259 |07.10.2015 Кундерс: Холандия е повече обект на бежанците отколкото България . 39| 7478 |05.10.2015 Паси: България да очаква 14 млн. бежанци . 12| 4577 |03.10.2015 Я. Стоилов: БСП е бариера пред разграбване на България . 0| 4777 |03.10.2015 Холандец и англичанин се борят за общинари в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads