Реклама / Ads
3| 4239 |11.03.2016 НОВИНИ

Гечев: Има стремеж да се „яхнат“ финансово общините и да се подчинят на Горанов

.
проф. Румен Гечев
„БСП няма да подкрепи финансовото подчиняване на общините”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев по време на обсъждането на предлаганите промени в Закона за публичните финанси. Той подчерта, че с тези промени се създават две групи проблеми – икономически и произтичащите от тях политически.
 

Като първи икономически проблем Гечев посочи, че ако бъде приет законопроектът, както е предложен, това означава да се стимулират общините, които не спазват финансовата дисциплина и да се наказват общините, които я изпълняват. „Предлага се общините, които не спазват финансовата дисциплина да получават безлихвен заем от Министерство на финансите”, обясни проф. Гечев и подчерта, че и сега има практика на предоставяне на такъв към общините относно реализацията на различни европейски програми.

 

Според социалиста, с предлаганото, данъкоплатците и държавата ще стимулират с безлихвени заеми общините, които са в дългогодишни дефицити и са натрупали дългове. „Вместо да се вземат организационни мерки и да се потърси икономическа отговорност от ръководството на общините, които са допуснали натрупването на голям обществен дълг, ние ще ги награждаваме. От къде ще дойдат тези безлихвени кредити? Лихвите трябва да бъдат платени от някого”, заяви Гечев. Той допълни, че това ще стане за сметка на бюджета и алармира, че с подобни действия България се изправя пред опасност.

 

Депутатът заяви, че друг много опасен икономически проблем е връзването на общинските бюджети с държавния. Не на последно място, финансовата децентрализация на общините е свързана с децентрализация на управлението им и разделението на властите. „Общините ще са зависими от Министерство на финансите, за каква децентрализация на средствата говорим”, заяви проф. Гечев. Той обясни, че на министъра на финансите се дават субективни права да наказва или да награждава определени общини. „В коя страна членка на ЕС министърът на финансите има такива права? Проверихме, няма такава”, коментира той.

 

Народният представител обясни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепя възраженията на Националното сдружение на общините в Република България, обсъждани в бюджетната комисия на НС. Той обясни, че според посочената организация с предлаганите промени се нарушават основни принципи на пазара.

В политически аспект Гечев посочи като основен проблем, породен от изброените икономически – който владее общините, си осигурява печелено на всички видове избори. „Прозира явен политически стремеж да се „яхнат“ финансово общините и да се подчинят на една личност – министъра на финансите“, посочи социалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4920 |28.02.2016 Гечев: Кабинетът „Борисов 2“ помага на картела с горивата . 27| 12109 |27.02.2016 Гечев: Още днес правителството да каже, кой държи данъчните складове . 7| 5317 |24.02.2016 Гечев: Българските институции имат цялата информация за КТБ . 12| 5108 |27.01.2016 Р. Гечев: Ще настояваме да се разбере кой прибра разликата от сделката с ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads