Реклама / Ads
22| 5198 |14.07.2014 НОВИНИ

Гечев: Имаше желания за банкова ваканция

.
Румен Гечев
В този си вид новият проектозакон за банките не може да бъде подкрепен, защото той поставя определени лица и дружества в привилигеровано положение, заяви по НТВ Румен Гечев от БСП. Законът трябва да бъде в духа на европейското законодателство.
 

Трябва да се видят какви ще са ефектите от затварянето на банката върху българската икономика. Най-вероятно няма да подкрепим проектозакона в този му вид. В условията на пазарна икономика винаги има пазарен риск. С банките е различно, защото там има пари на много фирми и семейства.

Въпросът е дали може да се направи това, което направиха в САЩ - превръщане на дълга в собственост. Фирмите да могат да получат подкрепа от пазара, обясни Гечев.

Ние нямаме обаче достатъчно информация, одитния доклад; трябва да взимаме стратегически решения, без да сме сигурни в числата, продължи той. При разлика в числа от милиарди трудно се взимат решения в интерес на обществото. По-добре да нямаме вяра на никого, политиците не трябва да взимат решения на базата на вяра в този и онзи, отговори гечев на въпрос вярва ли на БНБ.

Препоръката е повече да се мисли и да се говори на основата на фактите, препоръча Гечев. Случаят очевидно е криминално-политически, заключи той. Едни са нарушавали закона, а ние трябва да вадим кестените. Връзката с Орешарски е много слаба, гъбата КТБ е пораснала при ГЕРБ и е била обилно поливана от ГЕРБ, съобщи той, но каза, че действията на сегашното правителство били в правилна посока. не сме се карали с никой, но аз приемам всичко спокойно, защото в политиката смяната на партньорите е нещо нормално. Гечев потвърди, че на срещата при премиера имало желание от Централната банка, ДПС и ГЕРБ въвеждане на банкова ваканция. Гечев се ужасил и казал: няма да има банкова ваканция, защото свикването на НС извънредно става по решение на парламентарния шеф Миков. Няма да има такова нещо; блокирането на банковата система няма да стане. Ескпертите и представителите на водещите търговски банки бяха против, разкри още Гечев.

Бихме подкрепили всяка рационална идея, защитаваща не отделни вложители, а българската икономика, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8840 |11.07.2014 Румен Гечев: Няма как БНБ да не си понесе отговорността . 7| 4831 |11.07.2014 Явор Гечев: Не съм давал съгласие да оглавя ДФ „Земеделие” . 12| 8516 |09.07.2014 Ангел Божилов пред Фрог: Имаше външен натиск за Уестингхаус . 16| 5482 |06.07.2014 Гечев: Вредите от банковата ваканция щяха да са огромни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads