Реклама / Ads
0| 4742 |10.04.2016 НОВИНИ

Гечев: ЕС да инициира закриването на офшорните зони, те са са узаконено лицемерие

.
Румен Гечев
„ЕС да инициира закриването на офшорните зони, тъй като досега никой не е успял да докаже, че те имат някакво макроикономическо значение”. Това заяви по БНР народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев.
 

Той поясни, че това предложение е направил на срещата във Франция с други депутати икономисти, където са обсъдили именно темата с офшорните зони и проблема с данъчния дъмпинг. Според социалиста офшорните зони са узаконено лицемерие. Той продължи, че тези зони са създадени от едрите финансови акули и политиците, които са купени от тези акули. „За голямо съжаление, демокрацията става все по-пазарна, изборите са скъпи и не е тайна за никого, че едрият капитал може да си пазарува депутати, парламентарни групи не само в България, но и в целия свят”, каза още той. По думите му офшорките са огледален образ на този цинизъм в световния политически и финансов елит, защото първият въпрос, който възниква е – защо не се закрият офшорките.

 

Гечев обясни какво на практика представляват офшорките от така наречената първа група – офиси с по един компютър, където е забранено капиталите, които влизат в офшорната зона, да бъдат използвани в местната индустрия. „В света няма офшорна зона, която да е „цъфнала и вързала“, в резултат от укриването на тези пари. За всички е ясно, че тези зони са създадени неморалните и неетичните богати, тези, които са платили и неплатили данъци, защото даже и тези, които са платили данъци – вадят парите, които са създадени от техните обещества и ги насочват в други направления”, каза още той.


Според Гечев цинизмът на европейските политици, на тези от САЩ и другите водещи страни, е още по-голям, защото те от години изчисляват колко милиарда са загубите от укриване на данъци, на практика точно на техни територии има офшорни зони. „Нима това не се вижда от световните лидери и парламентите в тези страни? Най-цинично се мълчи, вадят се списъци, но никой не казва да се закрият тези зони”, добави той. Според него тези офшорки поддържа пазарната демокрация, а не истинската демокрация. В тази връзка той посочи и друг аспект – парите, които отиват там, част от тях се връщат под формата на недекларирани и мръсни пари, например за купуване на политици. „Публична тайна е, че в България, в приватизацията, парите влязоха през офшорни зони. А същото така е публична тайна, че едрият бизнес в България си е напазарувал парламентарни групи и управлява с тези пари, които са минали през офшорните зони. Следователно световният политически елит, бизнесът, създават умишлено такива условия, за да могат да управляват „демократичните” процеси в тези страни”, каза още Гечев.

 

Депутатът заяви още, че цинизмът е на няколко нива. „Оказва се, че средната класа, малките и средни фирми си плащат данъците, а големите корпорации и определени политици и финансисти си крият парите в офшорните зони”, добави той.

Гечев се аргументира, като се позова на данни на ЕС, според които малките и средни фирми в ЕС плащат с 30% повече данъци от едрите корпорации. „Е, това, ако не е срамно, здраве му кажете. Защо не реагира ЕС”, попита депутатът от левицата. Като своебразен отговор на поставения от него въпрос той цитира разследване на журналисти в списание „Шпигел” относно данъчния дъмпинг. По думите му в  него се посочва, че Люкембург и Холандия са двете страни, които десетилетия наред поддържат ниски данъци, като са създали условия корпорациите, които получават печалби въз основа на нови технологии, да си прехвърлят печалбите в Белгия, Холандия и Люксембург и така вместо да плащат около 30 на сто данъци, те плащат между 6 и 7%. Той допълни, че в разследването се акцентира на това, че шефът на ЕК Юнкер е бил министър-председател на една от тези страни – Люксембург. „Техните представители, според разследването на Шпигел, досега под една или друга форма блокират всички опити за промяна на данъчните законодателства в ЕС и хармонизация на данъците. Защото излиза, че определени страни Холандия, Люксембург, Белгия са най-хитрите в ЕС, които преточват печалбите през тези страни, използват фоинансовите активи, генерирани от други страни”, каза още Гечев.

Той даде за пример и информация, предоставена от португалски евродепутат – че от двадесетте водещи корпорации в Португалия, 19 не плащат данъци в Португалия, а са изнесени в офшорките, в това число и в посочените три страни. „Това е повече от скандално. Политическият елит на Европа и световният политически и финансов елит си затварят очите и ни подхвърлят трохи, с които да се занимаваме, но не отговарят защо незабавно не пристъпят към закриване на офшорните зони, в които се избягва плащането на данъци и са оставили редовите данъкоплатци, малките и средни фирми, да носим на гърба си всички публични разходи”, завърши депутатът от левицата Румен Гечев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4168 |06.04.2016 Румен Гечев: Офшорните зони трябва да се закрият . 0| 4380 |30.03.2016 Проф. Гечев: 150 млн. лв. ДДС отиват в джоба на фалшиви превозвачи . 3| 4231 |11.03.2016 Гечев: Има стремеж да се „яхнат“ финансово общините и да се подчинят на Горанов . 0| 5231 |04.03.2016 Искат по-лесни условия за иницииране и провеждане на референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads