Реклама / Ads
12| 5142 |07.04.2014 НОВИНИ

Р. Гечев: Наесен можем да променим закона за кредитите отново

.
Депутатът от БСП Румен Гечев Източник: Булфото
Таванът върху цената на кредитите остава, въпреки че депутати от БСП и ДПС имаха намерение да премахнат текстовете преди окончателното гласуване на Закона за потребителския кредит. Няма юридически механизъм, според който поправките, които бяха вкарани изненадващо от Георги Кадиев и Георги Анастасов, да бъдат премахнати.
 

Това коментира депутатът от Коалиция за България Румен Гечев пред „Дарик”. Депутатите приеха лихвите и всички такси по кредитите да не могат да надвишават пет пъти законовата лихва, като в момента ограничението е малко над  50 на сто. След като таванът върху годишния процент на разходите бе записан изненадващо в Закона за потребителския кредит, депутатите задържаха приключването на промените, за да обмислят как могат да премахнат вече гласуваните текстове, добави Гечев.

„Ние направихме консултация с юристите и се оказа, че при две гласувания е рисково да се прегласува наново, тъй като Конституционният съд може да отмени текста. Оставяме го така, за да видим как ще проработи механизмът. Ако не проработи както трябва, което е много вероятно, наесен ще го променим", каза депутатът.

Според него, докато бъде изчистено законодателството през есента, могат да се въведат промени, които да защитят потребителите: „Това е изискването за лицензиране и изискването за минимум капитал от примерно до 5 милиона лева, за да останат на сцената само сериозните играчи".

Увеличаването на капиталовите изисквания е едно от исканията на част от големите фирми в бранша. Таванът върху годишния процент на разходите засяга единствено небанковите компании, тъй като банките дават много по-ниски лихви от 5 пъти законовата лихва, което в момента означава 50,2 на сто.

„При такива тавани, особено когато те са ниски, сивият сектор расте. Затова аз предупреждавах, че приемането на това решение ще бъде в полза на сивия сектор, а не както някои колеги емоционално разсъждават, че като има таван на лихвите, някой ще бъде принуден да дава евтини кредити, което е абсурдно. Все едно да накарате производител на „Мерцедес" да продава на цената на „Трабант", обясни Гечев.

Все още не е ясно от кога новите текстове ще влязат в сила. Това ще стане ясно, след като депутатите приключат окончателно с гласуването на промените в Закона за потребителския кредит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5082 |07.04.2014 Р. Гечев: Популизъм е предоговарянето на старите договори с банките . 9| 5826 |02.04.2014 Р. Гечев: Не можем да надхитрим пазара . 103| 8545 |17.03.2014 Говорител на Кремъл: Можем да превърнем САЩ в пепел . 6| 5388 |10.03.2014 Явор Гечев: На Първанов мястото му е в историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads