Реклама / Ads
20| 4673 |15.11.2015 НОВИНИ

Гечев: Правителството харчи пари, които никой не му е разрешил

.
Румен Гечев
„По това кой как гласува за бюджета се прави извод кой е с управляващите и кой е в опозиция”. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.
 

Той бе категоричен, че бюджетът за 2016 не е добър. Като първа причина за това той посочи, че за първи път в стопанската история на България след ВСВ се предлага в пакет актуализация на сегашния бюджет с новия бюджет. „Управляващите искат да не се вдига шум около актуализацията. От 1 октомври тази година обаче работим само на дългове”, обясни Гечев и поясни, че разходите по бюджет 2015 г., вместо да стигнат до 31 декември, са изразходвани до края на лятото. Той определи като балон твърденията на управляващите до 26 октомври, че има много приходи и бюджетът е добре.  Гечев допълни, че се иска близо милион, което е грандиозен гаф.

 

„Правителството харчи пари, които никой не му е разрешил, защото актуализацията на бюджета не е гласувана”, категоричен бе той. Депутатът от левицата заяви, че в бюджета за 2016 г. няма приоритети, няма мисъл и връзка с реалната икономика, а само няколко повече или по-малко тук и там.  

 

Гечев обясни, че сравненията в международен мащаб и за стараната се правят в относителни величини и основните въпроси са как се изменя БВП и какви са приоритетите в него. „В областта на отбраната се предвижда намаление на разходите в БВП от 3,7% на 3,5%. В образованието също има намаление от 3,6% на 3,4%. В здравеопазването намалението е от 4,5% - 4,4 %. Социалните плащания са замразени и като дял от БВП - социално осигуряване от  13,2%, остава на 13,2%”, обясни той. По думите му дори и по дадени ресори да са отпуснати по няколко милиона повече, се изостава от растежа на БВП на България, който е заложен като 2 %. Народният представител от БСП коментира, че в Европа има ясни директиви за увеличение на дела от БВП за образование и наука до поне 4, 5%. „Ние се движим в обратна посока на Европа, за която средно делът е около 6%”, каза още той. 

 

Гечев заяви, че бюджетът ни закачва с 16 млрд. дългове през следващите 3 години, които няма да бъдат използвани за социални плащания. „Следващата година отново няма да издържи бюджетът и ще искат отново актуализация”, предупреди той.  Социалистът обясни, че в бюджета е записано, че теглим 5,3 милиарда нов дълг и че в края на годината фискалният резерв няма да бъда по-малко от 4,5 млрд. лв. „Казваха, че имат 11 млрд. лв. резерв. Излиза, че ще има 5,3 млрд. лв. нов заем и отворена врата за още 6,5 млрд. лв., които да бъдат изхарчени от резерва. Никъде не се дава обяснение къде ще отидат тези 6,5 млрд. фискалния резерв”, посочи Гечев. По думите му става въпрос за близо 12 млрд. лв. разходи, което това правителство не казва за какво ще отидат. Той подчерта, че управляващите предлагат удвояване на държавния дълг за тригодишен период.

 

"Защо излъгаха че няма да има актуализация преди изборите, а два дни след тях казаха, че ще има?”, попита Гечев. 

Социалистът коментира и че финансовият министър е признал провала на политиката в двете силови министерства, което е една от основните причини за искането на актуализация на бюджета. „Какъв е проблемът на управляващите? Имат мнозинство в парламента. Защо не поискаха оставките на двамата неуспешни министри още в средата на годината и трябваше да стигане до актуализация на бюджета сега?”, попита още той.   

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4553 |10.11.2015 Доклад: България е харчила неправомерно пари по програми на ЕС . 4| 4312 |07.11.2015 Станишев: Очакваме свободни и честни избори в Македония след промените в правителството . 4| 4171 |03.11.2015 Безлов: Протестиращите полицаи застрашават сигурността на правителството . 11| 5489 |29.10.2015 Гечев: БСП няма да подкрепи проекта за Бюджет 2016 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads