Реклама / Ads
20| 4245 |23.01.2015 НОВИНИ

Р. Гечев: Управляващите искат да сложат ръка върху Сметната палата

.
Румен Гечев Източник: Булфото
БСП отказа да подкрепи подписката на ДПС за внасяне на вот на недоверие срещу кабинета заради здравния министър Петър Москов. Социалистите осъждат ксенофобските изказвания на министър Москов, но считат, че няма мотиви за вот в здравния сектор.
 
Това каза Румен Гечев от БСП пред ТВ7. „Една от причините за отказа на БСП да подкрепи исканията за вот на недоверие е, че колегите от ДПС коментират, че са против някои решения на управляващите, но стояха цяла нощ и гласуваха бюджета на управляващите. Въпреки протестите на всички други парламентарни групи, само ГЕРБ и ДПС гласуваха за слагане на ръка върху пенсионните фондове”.

По думите му да се иска оставка на цялото правителство само заради думите на министър Москов, които според народния представител са меко казано неподходящи, е прибързано. Той обясни, че ако БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ инициира вот на недоверие, то това ще бъде по много по-сериозни теми.
              
Народният представител разкритикува подготвяните промени в Закона за Сметната палата, които вчера минаха на първо четене, а днес се очаква окончателно да бъдат одобрени от Народното събрание. "Управляващите искат да сложат ръка върху Сметната палата. Те си позволяват за втори път да нарушават 7-годишния мандат на Сметната палата”, заяви социалистът. Гечев обясни, че навсякъде в Европа регулаторните органи имат мандатност, която не се променя и нейният смисъл е изборите да не влияят върху тези органи.  

Румен Гечев припомни, че през 2010 г. депутатите от ГЕРБ са стъпкали този принцип, а сега го правят за втори път с едничката цел да сменят ръководството преди изборите. „Сметната палата одитира всички общини в страната, но колегите предлагат да се одитират общини, които имат разходи по-големи от 10 млн. лв годишно. Това означава 160 общини, които в момента Сметната палата одитира, да изпаднат от този списък”, обясни народният представител. Той добави, че се въвежда и право на избор на Сметната палата да прави одит на общини, които прецени.
            
„Законът за търговските вериги би трябвало да разбуни българския дух, тъй като с вето президентът спря най-българския закон, този за защита на родните производители”, категоричен бе народният представител. Той добави, че БСП го е внесла отново.  „Ще имаме много големи проблеми с лобито на големите търговски вериги в парламента”, обясни той. Гечев припомни, че  в икономическата комисия законът не мина с един глас, но изрази надежда при следващото гласуване нещата да се поправят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4378 |20.01.2015 Стойчев: Остри реформи сега! Не искат пари, а воля! . 2| 4407 |19.01.2015 Бежанците не искат работа, а само пребивават у нас . 4| 4350 |14.01.2015 Лекарите не искат бонуси . 51| 6248 |11.01.2015 Борисов от Париж: Българските медии си говорят каквото искат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads